Г-н Василев, поне в едно отношение българската политика е аналогична

...
Г-н Василев, поне в едно отношение българската политика е аналогична
Коментари Харесай

Борисов не направи коалиция с Пеевски, но управляваше с него

Г-н Василев, най-малко в едно отношение българската политика е аналогична на Вселената – и тук, и там тъмната материя е повече от светлата. Виждате ли някакво разпръскване на мрака, след изборите от 11 юли?

Започва да се разсейва мракът, изскачат всякакви сделки, явно е, че картината има и втори проект. Докато ние сме дали своят вот за забележимия проект А, са съществували Б, В и т. н.

Дотук нищо ново.

Абсолютно. Има власт, която е невидима.

Какво тогава се разсейва в мрака?

С анонса си за кабинет и цели, новият огромен състезател Слави Трифонов разчита, че ще диктува играта, като блокира реакциите на всички други. Неособено умела реакция. На идващия ден пък стартира да се изяснява, а щом се изяснява, значи усеща гафа.

Това деяние в уестърните се назовава „ стреляй пръв “.

Може да се каже, че той стреля пръв, само че в крайници си. И с оправданията си незабавно сподели „ Ох “. Новите политици би трябвало да знаят, че българският гласоподавател е обръгнал на магиите – първо с Царя, а след това и с Борисов. Магиите обаче се разсеяха и този репертоар към този момент не минава. Сега жанрът са задграничните дипломи. Несериозно е, тъй като дипломите не ръководят. Добрите управленци не всеки път са приключили най-хубавите университети, само че разполагат с гений и житейски опит.

Не приказва ли това за комплекса на недоучения?

Точно за това приказва. Изборът на министър председател също е противоречив, това никога не е нов човек. Защо Слави не уточни преди изборите Николай Василев като премиера, с който ще развива кабинета си? Дали резултатите му щяха да бъдат същите?

Върви усилена замяна на фрагменти от школата в Симеоново с хора от Оксфорд и Харвард.

Номерът с юпитата го играха Национална движение „Симеон Втори". А кои бяха изучените? Повечето от тях деца на номенклатурата.

Прозира ли през проектокабинета и целите на Трифонов ръката на Сараите, както се заприказва незабавно?

Това, което Трифонов показа, е несериозно да бъде признато като стратегия за ръководство. Имаме набор от популистки ограничения, които по-скоро са ПР акция. Не може народен приоритет да бъде казусът на София с детските градини – това е проблем на кметството. Приватизацията на ББР също буди различен прочит – може би кредиторите ще я откупат със заемите, които са взели от самата нея, вместо да ги върнат. Най-естественият извод е, че насъбраните задължения ще се трансформират в запаси за приватизация. Този мач сме го играли – същите тези хора от Национална движение „Симеон Втори" направиха „ брилянтните “ покупко-продажби с 30-те % от БТК. За тези хора знаем, че когато вършат уравнение, страната губи, а едни хора печелят. Какво да кажем пък за симпатичната госпожица, която от специалист в екип става министър на защитата?

Още по-интересни от заявените цели са отсъстващите детайли в програмата на Трифонов. Липсва всякаква ясна ориентировка по външнополитическите тематики, за Гешев не става и дума, както и за привличането на витално нужните директни задгранични вложения. Какъв е изводът от това?

Слави завоюва, хората гласоподаваха за него, само че той не взе участие в ръководството, а делегира доверието към себе си на трети лица, които въобще не познаваме. Това напълно е моделът „ Борисов “. Има доста съмнения по отношение на балансираността на Слави във връзка с Русия. По отношение на правосъдната система се приказва за нов основен прокурор, само че не и за преустановяване на мандата на настоящия. Изречението за отстраняването на Гешев липсва. Както и мнението за преустановяване мандата на Висш съдебен съвет. Това, че не желаят обединения, също е рисково двойно дъно. Борисов не направи коалиция с Пеевски, само че управляваше дружно с него. Какво ни споделя Слави - че коалиция е мръсна дума. Не, обединението е политическа честност. Стига да е изиграна с открити карти. И да се носи персонална отговорност. Няма да му минат номерата. Опитът със Слави ще спре на равнище 65 депутати.

Дали ще спре, в случай че се окаже, че кабинетът на Слави е добре премислен в избрани среди ход, при който „ национално виновни “ депутати от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ го гласоподават и той стартира да ръководи?

Слави разчупи магията – той беше мощен като стопанин на мълчанието. И хората подкрепяха не стратегиите му, а неговата личност и мачовските му позиции. Той по дървеняшки метод разруши доверието сред себе си и другите протестни партии, което без друго не преливаше. Не му остава друго, с изключение на да направи скрити обединения по посока на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ, които съгласно него няма да бъдат толкоз мръсна дума. Самият той няма протестен капитал – нито е бил лице на улицата, нито е бил основател на митингите.

Какво се случва обаче, когато на масата бъдат поставени общоприети национални цели, като актуализацията на тазгодишния бюджет, подготвянето на бюджета за 2022 година и проектът за възобновяване? Няма ли те да бъдат заслон и опрощение за една скрита коалиция?

Сегашният бюджет е надвишаващ, а идващият още не е настояща задача. Освен това, служебният кабинет си прави добре работата. Няма нищо наложително, което да постанова незабавно съществуването парламентарен кабинет.

Нелепа ли е създалата се обстановка с кабинета на Трифонов, или по-скоро е стратегически ход?

Смесица от недообмислена обстановка и проекти за последващи ходове. Хората зад Слави разчитат на нечисти обстановки. При чистите обстановки партиите се договарят очевидно в Народното събрание и тогава задкулисието няма мощни ходове. А да влияеш през ГЕРБ и Българска социалистическа партия към този момент не е доста секси. Търсят се мътни води и безпорядък.

Може ли кабинетът на Трифонов да послужи единствено като пролонгация за задкулисието - след мощните офанзиви към него от служебното държавно управление, а след това да бъде използван и пренебрегнат политически?

Не мисля, че план, който е готвен 20 година, е рентабилно да бъде изхарчен за 6 месеца.

Намирате ли аргумент в хипотезата на Борисов, че Трифонов предлага този кабинет, с цел да форсира идването на нови избори?

Борисов към този момент е изхарчен. Максималната му цел е да не го закачат и да отърве пандиза. Вероятно е получил гаранции за това и ще го получи от кабинет на Николай Василев. Но не си мислете, че жителите са изтощени да стачкуват, хората излязоха от анестезията още предходната година.

Избори или кабинет на Трифонов?

Ако не се стигне до демократична парламентарна процедура на политически договаряния, първо митинги, по-късно избори. Не е наложително ориста на България да зависи от проектокабинета на Слави. Може да се стигне до държавно управление от третия мандат.

Съществува ли вид, при който служебното държавно управление да бъде препоръчано за парламентарно?

Възможно е, с някои промени и за пай програмен интервал. Може да се употребяват и министри от плана на Слави.

Служебният кабинет има мощна поддръжка, тъй като демонстрира умения за ръководство не на думи, а на процедура. Виждате ли независимо политическо бъдеще за този екип във тип на нова партия, която да изиска властта? Или пък Радев да го употребява за основа на придвижване, което официално не е обвързвано с него?

Абсолютно. При това без никаква реклама и акция. Има доста логичност няколкото сполучливи служебни министри да употребяват политическия капитал, който са натрупали. Защо Слави да бъде алтернативата, а не те? ГЕРБ и Има Такъв Народ следва да се спихнат. България е бременна с смяна.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР