Г-н Попов, какъв ще бъде резултатът, ако мине предложението на

...
Г-н Попов, какъв ще бъде резултатът, ако мине предложението на
Коментари Харесай

Поредната пиар акция на ГЕРБ

Г-н Попов, какъв ще бъде резултатът, в случай че мине предлагането на ГЕРБ за смяна в конституцията, с която да отпадне отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията?

- Що се отнася до тази тяхна концепция, дано да не съдим по това, което приказват, а по делата им. Когато ние желаеме в настоящо време да се проверяват такива практики - приватизационни, корупционни сделки; когато желаеме българското общество да се запознае с това какво са правили кабинетите на господин Борисов, ГЕРБ сякаш отстъпват доста бързо от тази своя концепция. Така че съгласно мен всичко е един опит за замазване на актуалната обстановка, на корупцията, която се шири и която в огромна степен е провокирана точно от този модел на ръководство на ГЕРБ.

Това, което оферират, не е ли едно безсмислено упражнение, откакто няма да се скапват приватизационни покупко-продажби, и надали ще се намерят отговорни след толкоз доста години?

- Мисля, че това е една пиар акция от тяхна страна. А във връзка с това дали следва да се промени конституцията аз мисля, че тя е добра и не би трябвало да се трансформира. В събота (18 ноември - б.р.) ще имаме Национален съвет на Българска социалистическа партия и там ще бъде разискван този въпрос и ще се вземе решение. Пиар акциите на ГЕРБ сякаш нямат край. Единствената им цел е да се отклони вниманието от значителните тематики, измежду които най-важна е тази за корупцията. Тази тематика беше доста добре изобразена във кино лентата на Елена Йончева за оградата по границата.

Това предложение на ГЕРБ за проверка на приватизацията не е ли прекомерно закъсняло?

- Да, изрично е закъсняло. След повече от 15 години те като че ли в този момент внезапно се сетиха за такова предложение, което навежда на мисли за техните претекстове.

Вашият водач Корнелия Нинова сложи условия, с цел да даде Българска социалистическа партия поддръжката си за концепцията на ГЕРБ - да се ревизира целият преход, в това число и мутренските групиравки, и концесиите. Възможно ли е това да се случи?

- Това би следвало да е допустимо, в случай че ГЕРБ бяха откровени в желанията си, тъй като там е препъникамъчето за тях. Ако се направи проверка на целия преход, в това число и на техните ръководства, най-вероятно ще излязат неща, които няма да са им угодни. Правилен е апелът на нашия водач и ръководител на парламентарната група госпожа Нинова, в случай че ще се прави проверка, да се направи на целия интервал, на целия преход, в това число и на така наречен мутренски времена.

Това изключително законодателство ли е?

- Ами, те трансформираха конституцията относително неотдавна. Сега още веднъж се пробват да отворят тази глава. Конституцията е главният ни закон, свещената книга на страната, по този начин да се каже. И не би следвало тя да се трансформира в един устав, като се вкарва казуистика в конституционните текстове. Следващият път може по различен мотив, поради друга тяхна пиар акция, още веднъж да се опитат да отворят конституцията.

Мислите ли, че самодейността на ГЕРБ за смяна в конституцията, за унищожаване на отминалостта за приватизационните покупко-продажби е реакция, тип възмездие поради вота на съмнение на кабинета, който Българска социалистическа партия приготвя?

- Това също. Аз споделих, че те целят отклонение на вниманието на обществото. Наскоро излезе едно социологическо изследване, което демонстрира, че над 50% от българските жители желаят да има избор на съмнение, и то точно по тематиката корупция. Това значи, че обществото ни към този момент е стигнало прага на толерантност във връзка с тези корупционни схеми и практики във връзка с модела на ръководство на ГЕРБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР