Г-н Октай, какво очаквате да се случи на сцената на

...
Г-н Октай, какво очаквате да се случи на сцената на
Коментари Харесай

Осман Октай пред Фрог: Всеки саботираше другарчето си в коалицията. ДБ трябва да се обедини с ПП, за да оцелее

Г-н Октай, какво очаквате да се случи на сцената на българската политика, откакто през вчерашния ден Народното събрание гласоподава вота на съмнение към кабинета “Петков”?

Готвим се за предварителни избори - завършек на септември, началото на октомври. Важно е да разберем дали сегашният парламент ще отговори на упованията на хората за превъзмогване на рецесията в оставащото му време.

Вече се знае, че срокът за живот на Народно събрание ще бъде съкратен, тъй като ГЕРБ обявиха, че незабавно ще върнат мандата за сформиране на кабинет. Все още се питаме дали има късмет нов кабинет, препоръчан от “Продължаваме промяната”, да бъде гласуван въпреки всичко?

Няма никакъв подобен късмет. Но вълната и страстта работи в интерес на “Промяната”. Ако побързат да върнат мандата, ще съкратят живота на този парламент. А това ще навреди на тяхната тактичност за приемане на значими решения. По различен метод стоят нещата за другите партии, на които се чака да се връчи мандат за сформиране на кабинет. Ако те забавят връщането му, това ще работи в тяхна щета. “Продължаваме промяната” в този момент са на гребена на вълната. Затова ще се опитат колкото се може по-дълго да работи Народно събрание.

Какви законопроекти смятате, че е значимо да се одобряват от този парламент?

Тези, които касаят еврофондовете, енергийната и обществена рецесии. Няма по какъв начин “Продължаваме промяната” да не се възползват от страстта, която работи за тях.

Хиляди хора поддържаха ръководещите на площада. Но доста от тях се питат за какво до момента не направиха нужните стъпки във връзка с правосъдната промяна, които да разрешат отстраняването на Иван Гешев. Спомняте си, че Кирил Петков даде обещание, че това ще е първата задача, с която неговото ръководство ще се заеме.

Конструирането на четворната коалиция и метода на взимане на решения в нея, ми даде съображение да заключа през цялото време, че животът на това ръководство няма да е дълъг. И споделих, че по всяка възможност на есен ще има нови избори. На първо място “Продължаваме промяната” се събра с несъвместими политически сътрудници. Второ - още от ден първи политическите обединения потеглиха да си вършат лична платформа за подготовка за последващи избори. Видяхме го при Корнелия Нинова, в редиците на Демократична България. Всеки саботираше другарчето си.

Това ли е повода, с цел да не се стигне до основни решения за правосъдната промяна?

Точно по този начин. От Кирил Петков бе изнесена информация, че от самото начало Слави Трифонов е саботирал внасянето на закона за КПКОНПИ. Дори да е било по този начин, нищо не им е пречило на “Продължаваме промяната” да внесат законопроекта, с цел да видят гласоподавателите кой в действителност пречи един подобен закон да не бъде признат. Очакваните промени не се случиха и по тази причина в един миг всички от това ръководство започнаха да търпят негативи. Това бе слабостта на Кирил Петков и партията му. Не инцидентно съм казвал, че с положителни планове и усмивка няма по какъв начин да управляваш толкоз комплицирана коалиция.

Коя бе най-голямата неточност на “Продължаваме промяната”?

Най-сериозната им уязвимост бе, че не направиха стратегия за ръководство, за която приказват всички, в това число и президентът. Трябваше да одобряват стратегия за ръководство със задания за всяка седмица и всеки месец. И това обществено да се освети през парламентарната естрада. И да се следи прецизно кой от съдружните сътрудници саботира тези промени.

Обичате да давате прогнози, по какъв начин смятате, че ще наподобява идващия парламент?

Емоцията е водеща при гласоподавателите в България. Преди опълчването бе по оста комунизъм - антикомунизъм. След това бе мафия - антимафия. Сега тематиката не е единствено за мафията, а за пътя на България - Европа или Евразия. Преди време споделих, че ГЕРБ няма да са първа политическа мощ, както и че има огромна възможност Има Такъв Народ и Демократична България да не влязат в Народното събрание.

Пред медията ни споменахте, че друга партия ще е победител, само че не я назовахте. Сега бихте ли го създали?

Нищо тогава не ви оповестих за “Продължаваме промяната”, тъй като не бях подготвен да ги назова. Днес решително мога да кажа, че времето работи за тях, стига да не позволен неточности по време на предизборната акция. Ако Демократична България желаят да оцелеят и да не платят висока политическа цена, би трябвало да търсят обединяване с Политическа партия и да се явят дружно на изборите. Тогава страстта към Европа, а не към Евразия, ще даде подтик на сходно обединяване, което по мои планове би взело към 100-на мандата.

Но отново се връщаме към математиката. Откъде очаквате да се реализира болшинство от 121 гласа?

С решителност мога да кажа, че идващото ръководство ще е двупартийно. ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и “Възраждане” няма да са участници в него.

Очаквате ли нов политически състезател да се намеси в “играта”?

Колкото и сериозни послания да има в общественото пространство, мисля, че значима роля в идващия парламент ще изиграе политическия план на Стефан Янев. Сигурно всички се чудят кое сплоти ГЕРБ, Движение за права и свободи и партията на Слави Трифонов.

Отговорът ви какъв е?

Финансовите зависимости. Те ще бъдат осветени с помощта на европейската прокуратура. Тя доста ги плаши.

Посочете кой тъкмо се плаши от европейската прокуратура?

ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане”, в това число и към управлението на Има Такъв Народ. Всичко това ги сплотява - то е по-силно от зависимостите на Държавна сигурност. Осветяването на финансовите зависимости и арестуването на избрани хора от прокуратурата касае цели фамилии, а не обособени персони. А всички те се подчиняват от боязън на Сараите.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР