Г-н О’Фаръл, представете се на читателите на Computerword. Аз съм

...
Г-н О’Фаръл, представете се на читателите на Computerword. Аз съм
Коментари Харесай

Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Г-н О’Фаръл, представете се на читателите на Computerword.

Аз съм основен механически шеф на VMware, което, казано в резюме, значи, че съм фокусиран върху бъдещите технологии, които възприемаме и с които работим. Също по този начин огромна част от времето ми минава в диалози с клиенти и сътрудници за бъдещото ни развиване и слушайки противоположна връзка от тяхна страна. Също по този начин управлявам няколко развойни екипа, където се фокусираме върху нови технологии.

 Рей О`Фаръл, механически шеф на VMware, е убеден, че услугите няма да заменят личните сървъри

Във VMware съм от 16 години, през огромна част от които съм управлявал R&D планове и екипи, до момента в който в този момент погледът ми в по-голяма степен е ориентиран на открито. Идвал съм доста пъти в София, като бях тук още първоначално, когато започнахме да построяваме локалната организация. Тук разполагаме със страховит екип.

В София е позиционирано едно от най-големите развойни звена на VMware. Колко значимо е то за компанията и какви са бъдещите ви проекти за него?

Ще стартира от малко по-далеч. В София към този момент сме над 11 години. В началото започнахме с в действителност дребен екип – към 170 души. Вече имахме построени връзки с локална организация, която изпълняваше наши поръчки. В един миг си казахме: “Това са положителни инженери и евентуално сме най-големият им клиент.”. Придобихме екипа и започнахме да го развиваме. Диана Стефанова (управляващ шеф на развойните центрове на VMware за България) е част от него през цялото време и е началник на тукашното звено оттогава.

През годините броят на чиновниците ни тук набъбна до към 1000 и няколко пъти сменихме местоположението си.

Що се отнася до значимостта на екипа, в реда на нещата е да се означи, че първоначално тук фокусът бе върху много тясна част от нашата технология – артикул, който тогава се споделяше Virtual Center. Това е пластът за мениджмънт, който клиентите виждат, когато работят с нашата среда. Тукашните експерти работеха върху интерфейса и графиката.

През годините нещата се развиха доста. Сега тук се създават планове, свързани с нашата система за облачно ръководство, такива с отворен код и други Може да се каже, че звеното покрива целия набор от действия на VMware. В този смисъл можем да твърдим, че то е основна част от нашия развой по разработка на решения.

В допълнение, през последните няколко години започнахме да разкриваме освен R&D екипи тук, само че а и такива, фокусирани върху бек офис действия. Имаме, да вземем за пример, екипи от експерти, ръководещи финансовите ни действия освен в Европа, само че и световно Т.е. локалната организация надраства това да е единствено развойно звено и се трансформира в център, отговарящ за района EMEA (Европа, Близкия изток и Африка). Все отново, главният ни фокус продължава да е създаването на програмен продукт.

С течение на години фокусът се измества от частните към обществените облаци. Съгласен ли сте с това?

Зависи какво имате поради под “измества”. Все повече компании минаващи през така наречен цифрова промяна, като това постоянно са организации, които не са софтуерни по природа – да вземем за пример аграрни. Те обаче осъзнават, че с цел да се сполучливи, би трябвало да употребяват колкото е допустимо повече информация. Започват да построяват приложения за връзка с клиенти, за следене веригите на доставки и така нататък В резултат си задават въпроси за най-хубавия метод за достъп до изчислителна инфраструктура, тъй че разработчиците да могат да се концентрират по-добре върху приложенията. Облакът дава такава опция. Ясно чуваме фирмите да споделят: “Искаме да употребяваме облачни услуги, тъй че различен да се грижи за центъра за данни.” или: “Искаме да употребяваме облачни услуги, защото ни дават гъвкавост”.

От друга страна обаче виждаме и появяването на така наречен хибридни облаци. Мисля, че множеството компании ще се спрат на модели, при които ще употребяват както обществени услуги, по този начин свои облаци. В тази връзка, VMware бе евентуално първият снабдител на решения, който осъзна, че бъдещият свят ще е хибриден. Мисля, че това се поддържа от действителността – Amazon към този момент предлага опция за изместване на част от инфраструктурата при клиента и от Гугъл също приказват за сходни благоприятни условия.

Преди години една от главните спирачки пред облачните решения като че ли бе доверието. Смятате ли, че в бъдеще ще има компании, които ще разчитат единствено на външни услуги за за своите данни и ифраструктури? Дали хибридният облак не е стъпка в тази посока?

Мисля, че постоянно ще са налице избрани процеси, които фирмите ще желаят да запазят при себе си. Също по този начин, за обезпечаване на оптимално бързо време за реакция да вземем за пример, обработката би трябвало да се случва покрай мястото на генериране на данните. Това в някои случаи ще изключва опцията информацията да бъде изпращана в обществения облак.

Много компании са лимитирани от закони или биха се тормозили да изпращат даните си за обработка в други страни. Не на последно място налице е икономическа съставяща – обществените облаци не е наложително да са най-евтината опция.

Що се отнася до доверието, мисля че хората се научиха кои данни могат да мигрират в облака и кои не. Всъщност подозрения най-често пораждат, когато клиентите не са наясно къде тъкмо отиват техните данни, по какъв начин се съхраняват те и дали в действителност те могат бъдат изтрити при потребност.

Измина към една година от оповестяването на партньорството сред VMware и Amazon. Какви са отзивите на клиентите?

Засега са доста положителни. Виждаме доста клиенти, които желаят да се възползват от облачни услуги, само че не желаят да построяват и пренаписват отначало инфраструктурите и системите си. Това може да отнеме години.

Междувременно доста компании към този момент употребяват решения на VMware и с помощта на партньорството клиентът може с минимални модификации да трансферира приложенията си в обществен облак. Допълнително преимущество е, че VMware ръководи тази инфраструктура и я доставя като услуга. Това е доста привлекателно за клиентите, както това важи както за най-малките компании, по този начин и за огромните.

Налице е и опция VMware да ръководи личната инфраструктура на клиента. По този метод клиентът получава доста от преимуществата на облака, запазвайки изцяло собствеността и контрола върху приложенията. Всъщност това е и една от посоките на развиване, когато приказваме за хибридни облаци.

Блокчейн е една от горещите тематики в областта на ИТ в последно време. Как технологията може да се впише в процесите на фирмите и какво прави VMware в тази тенденция?

VMware работи много съществено в тази сфера и най-много върху комплексните систематични софтуери. Един от проблемите в тази тенденция е обвързван с децентрализирането на системите.

Нашата последна цел е да създадем платформа, върху която да могат да се построяват приложения употребяващи блокчейн. Те могат да оказват помощ за увеличение на доверието при вериги на доставки да вземем за пример, в които вземат участие голям брой компании.

В доста случаи при осъществяването на процесите е нужна ясна проследимост на избрана поредност от стъпки. Не е наложително за това да се употребява блокчейн, само че тази технология може да е изключително потребна точно когато става дума за взаимодействащи си обособени организации, т.е. когато е належащо децентрализиране на доверието.

Наблюдаваме, че употребяващите такива технологии постоянно са финансови организации, работещи с няколко други такива за създаване на решения, при които би трябвало да се съблюдават контракти. Получаваме обаче запитвания и от доста други организации, като постоянно става дума за към този момент упоменатите вериги за доставки.

Засега множеството изследват благоприятни условия за въвеждане на блокчейн решения, само че изключително във финансовата сфера хората стартират да вземат решение съществени проблеми с тяхна помощ и да построяват действителни приложения.

Коя съгласно вас е най-важната наклонност в областта на ИТ през 2019 година?

Една такава наклонност продължава да е хибридният облак, за който към този момент говорихме. Друга наклонност е изместването в посока основаване на приложения особено за облачния модел на работа. Такава е серията от артикули на VMware, наречена PKS, които са ориентирани точно към това да оказват помощ на разработчиците. Вероятно най-важната технология в този подтекст е Kubernetes. В началото на прецизно облачната наклонност преди няколко години нещата бяха много безредни, само че в този момент това е най-често употребяваната система за оркестровка на контейнери с отворен код.

Това е толкоз значимо за нас, че даже в края на предходната година придобихме компания, наречена Heptio, която е фокусирана върху улеснение потреблението на Kubernetes. Всъщност двама от създателите ѝ са част от екипа на Гугъл, който сътвори тази технология преди няколко години.

Разговора води Александър Главчев
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР