Пазарът на облачни услуги надхвърли $250 милиарда през 2018 г.,

...
Пазарът на облачни услуги надхвърли $250 милиарда през 2018 г.,
Коментари Харесай

Облачните услуги достигнаха $250 млрд. през 2018 г.

Пазарът на облачни услуги надвиши $250 милиарда през 2018 година, подтикван от годишния растеж от 32 на 100. Това демонстрират нови данни на Synergy Research Group, която съчетава данни от 7 основни облачни услуги и инфраструктура, приходите на операторите и на производителте за последните 12 месеца.

Технологичните сегменти като инфраструктура и платформа като услуга (IaaS и PaaS) оповестиха най-голям растеж от над 50 на 100, следвани от софтуера за ръководство на хибридни облаци, нараснали се с 14 на 100.

Други два сегмента – копоративните SaaS и обществена облачна инфраструктура, регистрираха 30 на 100 напредък, а хостваните частни облачни инфраструктурни услуги са нарастнали с 29 на 100.

„ Облакът стартира да става всеобщо приложеим в интервала 2014 до 2016 година, а 2017 година отбелязахаме като годината, в която облакът се трансформира в новата нормалност “, сподели Джон Динсдейл, основен анализатор от Synergy Research Group. Според него през 2016 година средствата, изхарчени за облачни услуги, за първи път са надвишили вложенията в хардуер и програмен продукт, употребен за създаване на обществени и частни облаци, като пропастта сред тези две трендове се уголемява фрапантно през последните 2 години.

Въпреки че през 2018 година се регистрира съществено повишаване на разноските за облачна инфраструктура, като цяло изразходваните за облачни услуги средства порастват доста по-бързо, разяснява Динсдейл.

“През 2018 облакът стартира да господства ИТ вложенията в редица области, „ измуквайки “ капацитета за напредък на необлачните технологии и услуги “, прибавя Динсдейл.

 Графика: Synergy Research Group

Графика: Synergy Research Group

При оценката на водачите на пазара, снабдители, които се открояват през 2018 година, включват Microsoft, Amazon Web Services, Dell EMC и IBM, следвани от Salesforce, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Adobe и Vmware. Тези 9 компании държат над половината от всички доходи, свързани с облака, изяснява Динсдейл.

„ Облачните технологии към този момент генерират големи доходи както за доставчиците на облачни услуги, по този начин и за софтуерните снабдители, изяснява Динсдейл. - Нашата последна прогноза демонстрира, че цялостният пазар ще се удвои през идващите 4 години. “

През 2018 година общите разноски за хадруер и програмен продукт, употребен за създаване на облачна инфраструктура, надвишават $100 милиарда, като те са „ разграничени “ сред обществени и частни облаци.

Инвестициите в инфраструктура, направени от доставчиците на облачни услуги, им помогнаха да генерират над $150 милиарда доходи от облачни инфраструктурни услуги (IaaS, PaaS, хоствани частни облачни услуги) и корпоративни SaaS. В допълнение тяхната инфраструктура поддържа интернет услуги като търсене, обществени мрежи, е-поща, електронна търговия, игри и мобилни приложения.

„ Софтуерът за ръководство на хибридни облаци е извънредно дребен сегмент спрямо останалите, само че той е все по-голям за предприятия, които се пробват да „ сглобят “ повсеместен пакет от обществени облачни услуги и вътрешни ИТ активи “, сподели Динсдейл.

Същевременно унифицираните връзки като услуга (UcaaS) са много по-различен пазар, който пораства извънредно бързо и води до радикални промени на бизнес връзките, изяснява анализаторът.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР