Блокчейн технологията и поддържаните от нея криптовалути определено са една

...
Блокчейн технологията и поддържаните от нея криптовалути определено са една
Коментари Харесай

Ще открадне ли блокчейн технологията данните от облака?

Блокчейн технологията и поддържаните от нея криптовалути несъмнено са една от тематиките на деня в световен мащаб и се обрисува още дълго време това да остане по този начин. Затова Роберто Галопини, шеф на тактиката на FileZilla, взема решение с един камък да удари два заека като организацията му създаде вид да предложи на потребителите гратис онлайн предпазване на данни, като в същото време им разреши да печелят криптовалута.

Директорът на известния FTP клиент с отворен код разгласи, че организацията му възнамерява да промени тактиката си през тази година, като употребява P2P (peer-to-peer) дистрибутирана платформа за предпазване на основаната в Атланта компания Storj Labs Inc. която ще бъде ръководена посредством блокчейн.

 1

FileZilla, която от няколко месеца ръководи децентрализирано вместилище в Storj, печели дивиденти посредством своята безвъзмездна услуга за шерване на файлове, хоствана в SourceForge.net. Тя дава достъп на потребителите до програмен продукт на трети страни или им предлага опция да печелят пари като тестват нови уеб или мобилни приложения. На собствен ред самата организация споделя приходите с доставчиците на програмен продукт от трети страни.

Криптовалутите примамват вложители и консуматори

Чрез шерването на приходите със Storj Labs, FileZilla биха могли да продължат да оферират на потребителите безвъзмездна услуга и даже да разширят функционалните си комплекти, употребявайки присъщата за блокчейн технологията криптография, като оферират безвъзмезден достъп до VPN. " Хората употребяват FileZilla гратис от толкоз години, че е значимо да се откри нова услуга, която, в случай че не безвъзмездна, то най-малко да е доста по-евтина от всеки различен вид ", счита Галопини.

Storj употребяват блокчейн за следене на цифровите " фермери”, които, сходно на “копаещите” биткойн консуматори, са дали своето единодушие да споделят остатъка от мрежовия си потенциал и този за предпазване на данни в компютри или сървъри. Електронната споделена счетоводна книга на блокчейн също по този начин се употребява и за заплащания към цифровите “фермери” в криптовалута.

" За първи път успяхме да осигурим на крайните консуматори нещо, което е елементарно и на ниска цена - в случай че не и гратис – само че им дава опция да печелят пари. По този метод всеки печели. Успяхме също по този начин да надградим връзката с клиентите ни, като към този момент, вместо да идват при нас, да смъкват търсения програмен продукт и да изчезват, те стават част от нашата екосистема. Ако даден консуматор стартира да употребява нашата услуга за предпазване и одобри да споделя потенциала на твърдия си диск или честотната лента, той става част от пазара ", безапелационен е Галопини.

Самата P2P мрежа на Storj към днешна дата включва над 50 000 цифрови “фермери”, като хоства над 30 петабайта данни. Storj е един от няколкото стартъпа, употребяващи блокчейн за ръководство на споделени, обектно основани платформи за предпазване. Компанията е отбелязала 50% растеж през всеки от последните шест месеца.

Проблеми с мащаба

Миналата година различен стартъп в областта на блокчейн платформите за предпазване на данни - Filecoin – събра 52 милиона $ в процеса на авансово набиране на средства (crowdfunding). С бързия напредък обаче се появява и проблем, присъщ за доста сходни платформи - невъзможността за дейно мащабиране. Затова и Filecoin оповестиха предходната седмица, че няма да одобряват нови консуматори или “фермери”, до момента в който не реаранжират своята платформа по метод, който ще ѝ разреши да нараства с нужните темпове.

" Взехме сходно решение преди нещата да стартират да се развиват още по-бързо и да стигнат до мащаб, който не разрешава замразяването на приема на нови консуматори. В момента вършим редизайн на нашата инфраструктура, с цел да може тя да поема натоварвания, измервани не в пета, а в екзобайт ", разяснява Джон Куин, създател на Storj и основен шеф по приходите, и прибавя, че се надява платформата да усъвършенства своята продуктивност и да бъде отворена за нови хостове и консуматори в границите на шест месеца.

 2

По-рано този месец една от водещите международни блокчейн платформи – Ethereum - разгласи, че също изследва разновидности за мащабиране на технологията за споделени счетоводни книги. Поради естеството на веригата обаче, всеки нов запис, вметнат в нея, би трябвало да бъде сериализиран, което значи, че скоростта на актуализаци е доста по-бавна от тази при обичайните бази данни, които могат да вършат това редом.

Блокчейн системите - предизвикателство за AWS и Dropbox

Нарастващият пазар на споделени складове, основани на блокчейн технологията, е изцяло в положение да оспори водачеството на обичайните услуги за предпазване в облак като Amazon AWS и Dropbox. " Споделените изчислителни и складови модели към момента са в начален етап, само че имам вяра, че има голям пазар за тази технология ", разяснява Пол Броди от Ernst&Young, компания която създава нововъведения, основани на блокчейн.

Идеята за потребление на P2P мрежи за сливане на компютърни запаси не е нова. В началото на този век BitTorrent се появи като услуга за шерване на файлове и зае повече от половината от честотната лента в интернет в това отношение. Според Броди, защото блокчейн технологията разчита на вграден механизъм за заплащания – криптовалутите, които липсваха при последния напредък на P2P услугите – това дава дори по-големи шансове за триумф.

" Мрежите също са доста по-големи и по-бързи през днешния ден, в сравнение с бяха преди, и ние можем доста по-лесно да понижаваме натоварванията. Така че може да се окаже, че поредни дребни промени - от заплащания до усъвършенствания на разпределението на работното натоварване - са това, което е належащо, с цел да може блокчейн технологията да се трансформира от просто добра концепция в огромен и мащабируем бизнес”, безапелационен е Броуди.

Ако доверието на вложителите може да се одобри за индикация, то значи пазарът е подготвен за сходно развиване.

Световната P2P мрежа

Базираната в Бостън компания Sia също употребява P2P мрежа, ръководена от блокчейн, за предпазване на данни в хостове с непотребен потенциал, като копира всеки файл на 50 спомагателни хоста за надеждност. Тя има повече от 1000 хоста в 50 страни и, макар че първоначално се е занимавала единствено с частни консуматори, предходната седмица разгласи, че е насочила вниманието си и към корпоративния пазар – корпорации, дребни и междинни компании, университети и така нататък От Sia настояват, че този вид услуга е 10 пъти по-достъпна, сигурна и надеждна от обичайните облачни решения.

Създадена през 2013 година по време на хакатон, проведен от MIT, от 24-годишния тогава Дейвид Ворик, Sia е в положение да предложи доста по-ниски цени за предпазване, защото не разчита на центрове за данни и други облачни услуги, като по този метод икономисва финансовите разноски за тяхното създаване.

Таксата на компанията е 2 $ на месец за терабайт. За съпоставяне, AWS начислява 20 $ на терабайт на месец за предпазване на архивирани данни, а за корпоративни мощности от 100TB AWS, Гугъл Cloud и Microsoft Azure желаят 2,000 $ на месец. Sia търси едвам 200 $ на месец за същия потенциал за предпазване. Хостовете, които съхраняват данни в P2P мрежата на Sia, получават финансово заплащане, в случай че могат да потвърдят посредством споделената счетоводна книга, че фактически съхраняват данни, а равнищата на възнаграждение зависят от количеството споделени запаси.

" Студеното предпазване е една от най-големите благоприятни условия, които дава блокчейн технологията сега. Това е пазар на стойност 200 милиарда $ ", счита Ворик.

Около половината хостове на Sia се намират в семейства, а другата половина употребяват остатъка в потенциала на центрове за данни. Тъй като не всички хостове оферират една и съща честотна лента на мрежата, заплащането също не е еднообразно. Потребителите на услугата могат да платят за премиум честотната лента и хостове, които географски са по-близо до тях.

" Нашата мрежа разрешава евакуиране на файлове с до 70 мегабита в секунда. За да стартира изтеглянето пък е нужна не повече от секунда”, изяснява Ворик и прибавя, че данните, движещи се през P2P мрежата, са криптирани благодарение на стандарта AES 256, както и идентичността на хост компютрите в даден блок. Иначе, с цел да разделят данните на инцидентни части, преди да бъдат съхранени в мрежата, както Sia, по този начин и Storj употребяват логаритъм за шифроване Reed-Solomon.

Адресиране на проблемите

" Често пъти фирмите в нашата сфера имат сериозна проблеми, след които вземат решение да създадат редизайн на архитектурата си. Ние сметнахме за по-разумно да поддържаме услуги единствено за съществуващи клиенти и да спрем приема на нови, до момента в който се оправяме с другите провокации пред процеса по скалиране на услугите на компанията ", разяснява Филип Хъчинс, основен механически шеф и основен проектант по създаването на Storj Labs. Една от фундаменталните промени, които Storj се стремят да създадат, е обвързвана с техния API (Application programming interface). В момента той е централизиран и хостван посредством услугата Гугъл Cloud.

 3

" Това не е добре. Най-голямата смяна, която ще въведем, е децентрализирането на API по сходство на останалата част от нашите услуги, което ще понижи разноските ни и ще донесе изгоди за членовете на мрежата ", прибавя Хъчинс. Чрез основаването на децентрализиран API, Storj ще разполага с голям брой мрежови мостове за вграждане на данни в P2P мрежата си.

Услугата за разпределено предпазване също по този начин преглежда концепцията, известна като " sharding " (подход за делене на огромни бази данни на по-малки, по-бързи и по-лесно управляеми части). Тази идея допуска единствено дребен % от възлите да обработват дадена транзакция, вместо всички възли, както е проектирана блокчейн технологията сега, което би разрешило доста повече транзакции да бъдат обработвани редом, без това да понижи естествената сигурност на системата.

След като проблемите с мащабиране са адресирани, Галопини от FileZilla е изключително разчувствуван от вероятностите за разпределено предпазване, основано на блокчейн. " Голямата изгода от работата с блокчейн технологията в последна сметка е, че можете да намерите нови способи да накарате крайните консуматори да се радват на нови функционалности и да печелят от това, като в това време и вие генерирате доходи ", обобщава той.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР