Г-н Крумов, как се възприемат от българското общество автоматите за

...
Г-н Крумов, как се възприемат от българското общество автоматите за
Коментари Харесай

Интервю | Куриерските доставки до адрес стават скъпи и неефективни

Г-н Крумов, по какъв начин се възприемат от българското общество автоматите за приемане на куриерски колета?
Изненадващо добре. Дори и аз съм доста сюрпризиран от резултата. Показателно за това е, че към този момент повече от половината колета, които доставяме, се получават през easybox. Ние направихме едно изследване предходната година, от което стана ясно, че 66% от запитаните консуматори, които са употребявали услугата, я намират лесна и комфортна за приложимост. Любопитни са и данните, споделени от нашите сътрудници от DECATHLON единствено преди дни, основани на представителна извадка. Те демонстрират, че над 93% от техните клиенти, употребявали easybox като алтернатива за доставка, биха я предложили.

Аз чаках, че българите сме малко по-консервативни като общество, а се оказа тъкмо противоположното.
Как Samedy реши да вкара тази иновация на българския пазар?
Когато имаш огромни цели, които са свързани с напредък, би трябвало да предложиш на потребителя нещо, което е с добавена стойност за него. В тази част на Европа, където ние се намираме, това е нещото, което разграничава нашата група (бел. ред. – бизнесът на Sameday в Румъния, Унгария и България) от останалите играчи на пазара.

Тази услуга се трансформира в стандарт на пазара. Онлайн търговците към този момент сами търсят тази услуга.
Какви са икономическите изгоди за бизнеса от този модел на работа?
Връзката сред повече продажби онлайн и задоволен клиент от доставката е доста ясно изразена. За да бъде задоволен клиентът, би трябвало мрежата да е задоволително гъста. Затова задачата в дълготраен проект е на местата, където мрежата е задоволително развита, на най-много 10 минути пешком да има подобен обект.

В България разноските за труд порастват непропорционално доста и ние търсим оптимизация. Един пощальон за един ден може да достави 50 – 60 – 70 колета. В същото време същия този пощальон може да зареди 20 автомата с по 50 колета. Съответно ние можем да предложим, на база нашите по-малки разноски, по-добра и по-изгодна оферта за търговеца и надлежно по-добра цена за крайния консуматор.
Доставката до тези автомати за крайния клиент в действителност е безвъзмездна, нали?
Това е избор на нашите клиенти, които са решили да покрият таксата за тази услуга. Това може да се прегледа и като инвестиция. Когато промениш настройките на клиента, да употребява този тип услуга, ще има по-голяма облага.
Съвсем неотдавна Sameday разгласи проекти за вложения в размер на 13 млн. лева в България за нови easybox местоположения. Планирате ли нахлуване в нови градове в България?
В момента имаме към 450 местоположения. Ние се стараем да покрием локациите, където има най-вече трафик. За никого не е загадка, че 40% от бизнеса в нашата област е съсредоточен в София. Планът ни за средносрочно развиване е да покрием потребностите на хората за приемане на тези колета. И тази година следва една доста сериозна агресия на българския пазар.

Моята визия е, че всеки човек би трябвало да има право да получи своята пратка, без да поставя никакви старания.
Онлайн търговията в последните години регистрира забележителен растеж в България, което се отрази и на облагите на куриерските компании. Как оценявате пазара все още и по какъв начин очаквате да се развие?
Пазарът се развива с двуцифрени темпове – и пазарът на електронна търговия, и пазарът на куриерски услуги. В момента в тази част на света (бел. ред. – Централна и Източна Европа) навлизат доста съществени играчи. Много съществени компании, с доста сериозен трафик. Той би трябвало да се обслужи от някого. Той е задоволително огромен, с цел да има задоволително плевел напредък и да има място за още една компания в бранша на куриерските услуги.

Ние работим с национална мрежа от по-малко от година. Място за нов състезател в наше лице на българския пазар сигурно има.
Как ще се промени куриерската услуга в бъдеще?
Out of home delivery (доставка отвън домовете). Не споделям единствено автомати. Тази идея може да включва в себе си и офиси, и разнообразни обекти единствено за приемане на колета. Числата демонстрират, че от ден на ден хора избират да получават пратките си отвън домовете си.

Ако погледнем през погледа на фирмите, които доставят, виждаме, че доставките до адрес стават все по-скъпи и по-скъпи. Това рано или късно би се трансформирало в премиум услуга. Под премиум имам поради доста по-скъпа. Но не мисля, че може да изчезне изцяло.

Оптимизациите и автоматизациите в процесите на подготовка на пратките за доставка към този момент ги има. И те понижават цената на продукта, само че не могат да го вършат безпределно. От друга страна, с цел да се достави до адрес, е нужен жив човек. И този модел с изключение на по-големи разноски, има и предел при доставките.

Повечето неща в този бизнес към този момент са измислени. Следващите стъпки са доставка с дронове, доставка с роботи. Това може да стане действителност, само че всичко е въпрос на търсене и на цена, на която се предлага. Нещо, което фундаментално да промени пазара, не виждам.
До каква степен технологиите и изкуственият разсъдък навлизат в бранша на куриерските услуги в България?  
Ефективността на услугата, която предлага браншът, стъпва извънредно доста върху развиването на осведомителните системи на съответните куриери. Оптимизациите там са доста съществени. Отделно от това, доста компании намират метод да влагат в автоматизации в сортирането.

В Румъния потребителите на услугите на Sameday към този момент имат опция да употребяват Sameday App – приложение, посредством което те могат да наблюдават и ръководят своите колета в действително време.

А от няколко месеца е деен и чатботът Сами, който към този момент обслужва огромна част от постъпващите запитвания от клиенти в Румъния. Той се учи в действително време и усъвършенства непрестанно своите благоприятни условия.
Да чакаме ли тази услуга скоро и в България?
Всичко, което се появи в Румъния, идва и в България – въпреки и с известно закъснение. В бъдеще чакаме и българският консуматор да има опцията да се възползва от тези софтуерни решения. 
Съвсем скоро консултантската компания Colliers разгласява разбор, съгласно който огромен % от българския бизнес изнася своите логистични бази в прилежаща Румъния. От една страна, поради по-скъпите наеми в България, а от друга, поради неналичието на задоволително качествени площи. Вашата компания оперира и на двата пазара – какви са наблюденията Ви?
Площите тук в действителност са по-скъпи, в сравнение с в Румъния. Но не мисля, че това е повода някой да се изнесе от България. Причините са сложни. Правя бизнес с Румъния от 2011 година Израстването на румънския бизнес за това време е феноменално. Средата за правене на бизнес е по-добра там. Работната ръка там надвишава в някои случаи фрапантно компетенциите на хората, които са на пазара на труда в България. Най-тъжното е, че преди 11 години наклонността беше противоположна. За благополучие, макар компликациите, успяхме да притеглим отлични фрагменти в компанията и имаме подготвеност да увеличим броя на чиновниците си по отношение на възходящите ни размери от колета.

Но въпреки всичко, моят отговор на въпроса Ви за какво фирмите изнасят своя бизнес в Румъния е, че повода не са складовете.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР