Г-н Кирил Котев, какво показва рекапитулацията от Вашето управление през

...
Г-н Кирил Котев, какво показва рекапитулацията от Вашето управление през
Коментари Харесай

Кметът на Сандански: В обединението на 4-те общини видяхме шанс за оцеляване на болницата

Г-н Кирил Котев, какво демонстрира рекапитулацията от Вашето ръководство през половината от мандата?
Тези дни аз ще изляза с доклад за втората година ръководство. За първата година направих. Ние с сътрудниците от екипа сме удовлетворени от това, което успяхме да свършим, тъй като спечелихме планове, които трансформират очевидно нашата община. Показват и стопански резултат, което ни задоволява на този стадий.
На каква стойност имате извоювани и осъществени планове?
При състояние, че бюджетите на общината постоянно са били към 20 млн. лева годишно, за 2017 година беше близо 30 млн. лв. като главният придатък за нарастването му е точно от извоюваните планове. Тази година бюджетът бе ориентиран главно към младежта, тъй като парите се влагат главно в детски градини, в учебни заведения, в създаване на спортни площадки и по-малко в инфраструктура. Имаме две детски градини напълно санирани, напълно ремонтирани вътре, с ново обзавеждане. Вложението в Дома на културата е 1,8 млн. лева с Данък добавена стойност и инвестицията отново към е младите ориентирана. Предстои ни създаване на спортната зала, за която имаме оповестена процедура. Тя ще е на стойност 2,3 млн. лева - също включени към бюджета. В момента изпълняваме план в земеделската гимназия на стойност 1,4 млн лева, където завършваме сега с енергийната успеваемост. Там построяваме също и прекрасен физкултурен салон, спортна площадка, отвесна планировка. Отделно в учебните заведения сме вложили още към 500 000 лв. през локалния бюджет. Всичко това демонстрира ангажираността ни към младежите.
С коя стратегия работите най-активно?
Най-активно работим с Оперативна стратегия " Региони в напредък ". Надявам се в най-скоро време да стартираме и с Програмата за развиване на селските региони. Имаме подадени планове и чакаме финансиране. Доколкото моите наблюдения демонстрират, максимален късмет има да бъдем утвърдени за инвестиция в Първо главно учебно заведение, което е най-старото на територията на град Сандански - почти 900 000 лв. за съоръжение. Отделно сме създали една детска градина, за която загатнах, че е ремонтирана - тя е по програмата за трансгранично съдействие с Македония.
Как успяхте да обедините четири общини, с цел да създадете едно лечебно заведение, като се има поради, че в България по-често се върви към разделяне?
Това и при нас не беше лесна стъпка, само че чисто географски тези четири общини – Сандански, Петрич, Кресна, Струмяни, сме отделени от останалата част на страната. Имам поради дефилето, планините през Папаз чаир към Гоце Делчев. Няма по какъв начин, мъчно ни е да няма добре работеща болница на територията на нашите общини. Положението в опазването на здравето, знаете, на всички места е мъчно. Всички общински и държавни лечебни заведения изпитват усложнения. И ние не вършим разлика от тях. В обединяването видяхме късмет за оцеляване на болничното заведение. Мислим, че това е стъпка в вярната посока. И се вижда към този момент, че това е стъпка в вярната посока, защото последния месец имаме над 100 000 лева повече доходи от осъществена активност. Обединявайки лечебните заведения на Петрич и Сандански, ние обединихме и лекарските екипи, което ни подсигурява запазването на лечебните заведения на територията на двете общини.
Как действа на практика новата и обединена МБАЛ „ Югозападна болница “ - с единно управление и лекарски екип, част от които пътуват евентуално?
Да, управническият екип е един. Болницата е една, само че тя към този момент има филиал в Петрич и в Сандански. И да, една част от лекарите пътуват. В някои от сезоните, като през отпускарския август месец, екипът от едно поделение като излезе в отпуска, екип от същото поделение в прилежащата болница, поема лекуването на пациентите.
Ръководството по какъв начин се оправя, удовлетворен ли сте?
Да, тъй като, сега заплатите се изплащат в точния момент. Доколкото разбрах, е имало и спомагателни надбавки за част от чиновниците. Ситуацията е сложна и тежка. Не сме решили проблемите. Но сме набелязали съответни стъпки и за 2018 година и в случай че ги осъществим, ще бъдем в устойчиво положение.
Дългове има ли?
Нямат други задължения, с изключение на настоящи отговорности. Но всяка една компания е с нула лв. отговорности единствено когато се записва. В идващия миг то към този момент има настоящи отговорности.
Как работите с Общинския съвет?
Общинският съвет в Сандански е доста хетерогенен - 10 политически сили, като всяка от тях гледа да пази ползите на своите гласоподаватели. Необходима е доста политика и самообладание, само че съм благополучен, че за момента нещата в Сандански, въпреки и мъчно, се случват.
Дали смятате, че ще има проблем с избора на нов ръководител на Общински съвет?
Не мога да кажа дали ще има проблем, или не. Надявам се политическите сили да се консолидират. Това ще бъде добре и за общината, и за жителите. Ще можем да работим без да стопираме и без да забавяме темповете.
Как преценявате готовността на общината за зимата?
В момента тече социална поръчка за поддържане на общинските пътища, а в града зимното поддържане се реализира от общинска компания " Стройкомтранс ", която се занимава и със сметосъбирането и сметоизвозването. Готови сме. Химикалите и препаратите, които са ни нужни за зимата, са закупени, подсигурени са.
А по какъв начин стои общината финансово?
Изпълняваме нашите отговорности. Разплащаме се правилно. И ние имаме единствено настоящи отговорности, просрочени нямаме.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР