Г-н Кацаров, какво означава за Вас така нареченото "зелено" производство

...
Г-н Кацаров, какво означава за Вас така нареченото "зелено" производство
Коментари Харесай

Ясен Кацаров, директор на „Топлофикация Перник“: За нас и целия град преходът към зелена икономика е изключително важен. Аз самият съм еколог по образование

Г-н Кацаров, какво значи за Вас по този начин нареченото "зелено " произвеждане на сила?

- Най-общо казано, зеленото произвеждане на сила се показва във въвеждане на съвременни технологии за произвеждане на чиста сила, вложение в зелени планове и начинания, които ще доведат до възстановяване въздействието върху качеството на въздуха и околната среда. Ние като хора имаме персонална отговорност към опазването на природата. Трябва всеки един от нас да прояви съпричастност към концепцията за един по-чист свят. „ Топлофикация Перник “ е дружество с огромни индустриални мощности и ясно осъзнаваме уговорката си към обществото и природата. В тази идея е доста значимо всеки един от членовете на нашия екип да се труди по реализиране на задачата да живеем в по - добра околна среда. Уверявам Ви, че всички в сдружението желаем това. Всъщност хората, които работят в една топлоцентрала, най-ясно осъзнават какъв брой е значимо да пазим природата. Аз самият съм еколог по обучение и съм наясно със характерните особености на бранша.

Вярвам, че би трябвало да работим "ръка за ръка " с всички Перничани за бъдещото стабилно развиване на нашия район. По-чистата околна среда би имала позитивен резултат за целия Перник. Това ще бъде допустимо, единствено в случай че стартираме да използваме горива, които щадят въздуха и в случай че успеем да приспособяваме чиновниците към целия "зелен " преход, без да бъдат застрашени работните им места. Трябва да се обезпечи опция част от тях да се преквалифицират. Човешкият капитал е от голямо значение за нашето произвеждане и развиването на бъдещите промишлености в района ни.

Кои са съответните действия, които предприемате в тази тенденция?

- Започнахме действително да внедряваме в производството и ежедневната си процедура екологично чисти технологии. Прилагаме способи, изпълняващи и отговарящи на екологичните цели на политиката на Европейски Съюз.

Сред екологичните ни начинания и планове попада прекосяването ни напълно на природен газ през летните месеци. Това е огромна инвестиция, по която работим от предходната година. Стартирахме със закупуването на газови когенератори за произвеждане на електрическа и топлинна сила от природен газ. Ние осъзнаваме, че би трябвало да запазим България зелена и чиста освен за нас, само че и за тези, които идват след нас.

Важно е освен основаването на нисковъглеродна енергетика, само че и разделното събиране на боклуци, потреблението на рециклирани артикули, намаляването на нездравословните излъчвания от превоза и още десетки други неща. Не инцидентно в Европейския съюз най-вече се влага в по този начин наречената „ кръгова стопанска система “, т.е. да не се хабят ненужно повече запаси.

При нас сме въвели опцията клиентите ни да получават фактурите си електронно. Отказът от хартиена фактура, може да наподобява незначителна стъпка, само че довежда до спестяването на хартия и понижаване на изсичането на дървета.

За нас е значимо освен да разполагаме с съвременни индустриални мощности, само че и да съблюдаваме високите екологични стандарти. Това ни разрешава да отговорим изцяло на условията на клиентите ни и да допринесем за високото качество на услугите ни.

Може ли да се каже какъв брой работни места ще бъдат основани и/или закрити от новата „ зелената “ стопанска система?

- Зелената промяна ще докара до обилни промени в търсенето на работна ръка освен в бранш "Енергетика ", само че и в други стопански браншове. Промените ще доведат до търсене на някои специалности повече и до понижаване на потребността от други.

Смятам, че новите стопански действия ще основат и нови специалности. Навлизането на новите технологии в индустриалната ни активност ще докара до потребност от експерти с профили със характерни умения. Някои от съществуващите специалности и браншове ще преминат през екологосъобразни промени в работата. Това от своя страна ще изисква вложение в образования и квалификационни рамки за съответните длъжности.

“Зеленото преструктуриране” води след себе си промени в икономическата активност, само че значимото е нито един служащ да не остане без работа, а да му се обезпечи опция за преквалификация и професионално развиване. Вярвам, че политиките за запазване на околната среда и подобряването на качеството на въздуха носят големи благоприятни условия за претовареност, само че и опасности, свързани със структурните промени. Правилната тактика за промяна на предприятията и районите, в които те се намират, ще докара до адаптиране по-бързо и елементарно към чисто и стабилно произвеждане и ползване по способи, които максимизират основаването на почтени условия за труд, налични за всички.

Кажете ни почтено, реалистична ли е тази цел на Европа и коя ще е най-голямата компликация при постигането й?

- Постигането на нисковъглеродно произвеждане, изключително за страна като България, която години наред създава силата си от въглища, ще бъде в действителност огромно предизвикателство. Няма да ни бъде елементарно и няма да можем да осъществяваме прехода толкоз бързо, колкото ни се желае. Смятам, че това, което може да ни помогне, са нашите устойчивост и неизменност. Имаме технологиите и квалифицираната работна ръка. Средствата, които би трябвало да бъдат отделени, са огромни, само че нужни, с цел да можем да продължим да работим. Така че щом инвестицията е за нашето бъдеще, не би трябвало да имаме и момент подозрение, че си коства.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР