- Г-н Гечев, как си обяснявате трагедията, която се разигра

...
- Г-н Гечев, как си обяснявате трагедията, която се разигра
Коментари Харесай

Явор Гечев: Полицията трябва да изземе кучето, убило дете

- Г-н Гечев, по какъв начин си обяснявате нещастието, която се разигра в село Мокрище. Домашен питбул умъртви 3-годишно момче. Каква информация имате по случая?

- Информацията, която имам, е, че до случая се е стигнало, тъй като детето е оставено без контрол. Това от една страна. От друга, животното също е било оставено без контрол. Но дръзвам да настоявам, че по този начин се отглеждат домашните животни в огромна част от страната. От фрагментите, които се завъртяха, се вижда, че животното е уплашено, очевидно и е бито, като задачата на развъждането на животно при такива условия е да се употребява като жива тревога. Вижда се, че животното е извънредно едва, унизено е, уплашено е. Всичко това, като цялост от неща, е довело до нещастието. Така или другояче няма очевидци, с цел да се дефинира повода, довела до нещастието, само че бих предположил, че е цялост от неща. Едно, че животното е било уплашено и не е обучавано, и второ, че детето е оставено без контрол.

- У нас не е особено хората по селата да отглеждат кучета от породата питбул...

- Да, по този начин е. Но би трябвало да кажа, че като цяло у нас развъждането на кучета не е подчинено на професионални правила. В случая не можем да приказваме, че това куче е за развъждане в двор. Всичко е въпрос на просвета на стопаните. При състояние, че приказваме за стопани от малцинствата, няма по какъв начин да чакаме да имат някаква изключително висока просвета за развъждане на животни. И тук желая да отбележа нещо, което доста ме учудва. Защо кучето не е прибрано от полицията, а е още при стопаните си. За мен то е също огромна жертва в тази ситуация.

- Визирате времето след случая...

- Да, разбра се. Преди това очевидно не е имало недоволства, с цел да вземат ограничения против кучето. След случая то трябваше да бъде изведено неотложно от това семейство и настанено в подслон.

- В обществените мрежи към този момент тече спор за ориста на кучето - дали да бъде приспано, или обещано на нов собственик. Мненията са всевъзможни?

- Честно казано, няма значение дали това животно ще бъде приспано, или не. Задължително би трябвало да има глоба за притежателя. Пак споделям, че мен животното също е жертва, тъй като то е подложено на грубо отношение. Дори се вижда, че то има проблем с едното око. Полагани ли са грижи? Пак се връщам на предния ми отговор, че при такива случаи международна процедура е животните да се взимат от органите на реда. Представете си, че кучето избяга!? Или пък го убият!? Какво става тогава? То въпреки всичко е час от следствие, тече досъдебно произвеждане. То е директен участник в случая. Ако нещо му се случи, какво става? От чисто правна позиция негова липса доста ще усложни процеса. Липсата му даже може да спъне всичко в съда. Просто има непознаване на материята от страна на органите на реда. Тук желая да кажа, че е добре, че към този момент ще има у нас зоополиция. През декември имахме среща с премиера Борисов и една от тематиките, които обсъждахме, бе точно основаването на зоополиция. Той пое ангажимент това да се случи до края на януари. Вече бе оповестено, че у нас ще има над 400 зоополицаи. Това е добре.
Припомняме, че нещастието, при която домакински питбул прегриза гърлото на 3-годишно момченце Тошко, което умря, се разигра в двор на къща в пазарджишкото село Мокрище.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР