- Г-жо Пакова, кое е най-неотложното, с което се заехте

...
- Г-жо Пакова, кое е най-неотложното, с което се заехте
Коментари Харесай

Антоанета Пакова: Ремонти заплашват старта на учебната годин...

- Г-жо Пакова, кое е най-неотложното, с което се заехте като шеф на РУО-Пловдив?

-Основен акцент е идната образователна година. Насоките на МОН от през вчерашния ден за работа в условия на коронавирус ще бъдат разисквани с Министерство на здравеопазването и показани на Отраслов съвет на 24 август. След това ще стигнат в финален вид до нас и учебните заведения.

Както и преди, има наложителни и целесъобразни ограничения.

Дадена е и спомагателна опция – просветителните институции могат да създават и свои правила съгласно своята специфичност, за оптимално предотвратяване на участниците в обучителния развой.

- Как ще действате по проблема с учебното заведение в Житница, където се желае освобождение на директорката, а родители са подготвени в противоположен случай да бойкотират образователната година?

- Бяха направени от моя страна 3-4 срещи с кмета на Калояново и две с кмета на Житница. Има импортирано и парламентарно запитване до министъра във връзка със обстановката в учебното заведение. Във вторник вечер бях поканена от родители и още веднъж бях в Житница на среща с няколко от тях в читалището. На хората им беше обяснена процедурата по Кодекса на труда и се надявам да запазят успокоение и самообладание за обикновено пускане на образователната година. Има процедури, които евентуално ще продължат и след 15 септември.

- Очаквате ли действително да се стигне до протест на образователната година?

- Питах каква е задачата на такива дейности.

Добре, на 15 септември може да има протест, на 16, на 17 какво се случва с децата?

Родителите се съгласиха, че учениците не би трябвало да претърпяват това. Призовах за успокоение и преоценка.

В учебното заведение следва още една инспекция – по сигнала против учителката по математика и информатика. Относно директорката към този момент има решение, само че тя е в болничен.

- Ако единствено това е пречката, в трудовото законодателство съществува опция даже и по време на болничен да се приведе в деяние дисциплинарно наказване – с разрешение от Инспекцията по труда. Ще я употребявате ли?

- В ден четвъртък връчихме на директорката писмо, с което изискахме писмените й пояснения по към този момент завършилите инспекции. Заедно с това сме поискали и информация за възможна отбрана по член 333 – за синдикално участие или при съществуване на избрани болести. От идващия ден тя излезе в болничен. В този смисъл процедурно още не е извървян пътят до вероятно искане на позволение от Инспекцията по труда.

- След вълненията в други учебни заведения има ли още места, на които по някакъв метод е застрашено естественото започване на образователната година?

- Където имаше спорове, обстановката се успокои или вършим нужното да се намесят специалисти още в първите седмици след 15 септември.

Има индикации, че е допустимо да не започва образователната година в ПГСАГ „ Арх. Камен Петков “ заради неприключили поправки по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Към днешна дата не мога да кажа каква е тъкмо вероятността. Ще съберем информация към 26 август оттова и от другите две професионални гимназии, в които се работи – ПГТСТ „ Гоце Делчев “ и ПГТ „ Проф. Асен Златаров “. Директорите до тогава ще са се върнали от отпуск и ще има и среща с фирмата-изпълнител. Проблемът е главно в ПГСАГ „ Арх. Камен Петков “, като се надяваме и там образователната година въпреки всичко да стартира. Говорим с МОН по какъв начин да стане това.

По „ Региони в напредък “ би трябвало занапред да започват поправки и в още 2 учебни заведения – Националната комерсиална гимназия и Професионалната гимназия по битова техника. Все още сме на изследователски стадий. Вероятно в НТГ ще се отсрочи за идната година, само че не е решено дефинитивно от МОН, тъй като изпълнителят е същият като на ПГБТ.

Ако в гимназията по битова техника се стартира, може да преместим учениците в друга професионална гимназия, където са обезпечени кабинети, само че образованието ще е след обяд. Ще се разиска и МОН евентуално ще даде позволение при потребност.

Проучваме опциите да се употребява базата на 3 учебни заведения, само че евентуално ще е Професионалната гимназия по машиностроене.

- Каква е осигуреността с устройства в Пловдивска област на старта на нова образователна година, в която евентуално още веднъж ще има интервали онлайн?

- От учениците 93,63% разполагат с устройства, а с интернет – 93,62%. С последната поръчка на МОН на стойност 6 млн. лв. чакам потребностите да се задоволят на 100%. Нашата област е с дребен дефицит.



- Освен пазаруване на устройства, план „ Равен късмет за достъп до обучение в условия на рецесии “ планува и образование за работа с тях на всички първолачета. Как и по кое време ще стане това?

- Всеки шеф би трябвало да го провежда със своя заповед. Обученията ще са в дребни групи – до 5 деца, и в границите на 4 часа в извънучебно време. Най-вероятно ще е след старта на образователната година. Проектът обаче разрешава тези действия да са и преди този момент, в случай че някъде има подготвителни занимания с първокласници. Но тъй като към момента децата са пръснати, множеството шефове ще го създадат след 15 септември.

- Анализът на МОН за образованието в онлайн режим съдържа тревожни заключения за растеж на отпадащите. Колко са в Пловдивска област и какви ще са дейностите по Механизма за обсег и задържане?

- През предходната образователна година са отпаднали 264 възпитаници в Пловдивска област. Това е малко на фона на огромния брой деца, които имаме, и ни слага съвсем наедно със Софийска област.

Със заповеди от 30 юли към този момент са образувани и работят екипите за обсег. Директорите наблюдават положилите поправителни изпити да бъдат ориентирани и убеждавани да продължат да учат. Ако има информация, че децата са в чужбина, не се обикаля по домовете. Но се правят обходи, когато фамилията е на адреса, а детето не е записано в учебно заведение. Приоритетно се работи с обгръщането на 5- и 6-годишните в подготвителните групи, и с първолаците.

Вече добре работим с Министерство на вътрешните работи и обществените служби, общините също привикнаха да са дейна страна.

Тази година картината в Пловдивско е по-добра и това е заслуга на всички институции.

Благодаря на всички, които са ангажирани в процеса, тъй като това е значимо на национално равнище – да се понижи делът на отпадналите.

- Извършихте ли инспекции там, където имаше озадачаващо високи резултати от НВО или данни за подсещане?

- Тази година имаше НВО в 4. клас, а предходната година то не се състоя поради пандемията. Поради това тази образователна година не сме правили инспекция. Това, което е разисквано със старши специалиста по начално образовние, е тук-там шефове дружно с учители да създадат параленост на резултатите. Ако се наложи, сътрудниците ще окажат методическа помощ и ще се проучват разминаванията. Но ние не предвиждаме инспекции.

- Увеличава ли се делът на имунизираните след осведомителната акция на МОН?

- Чакаме учителите да се върнат и след 1 септември ще пуснем писмо и ще пожелаеме систематизирана информация до 7 септември. След като бяха оповестени резултатите, че с малко под 20% имунизирани в просветителната система Пловдивско е на едно от последните места, се надявам това да се трансформирало. Допълнителен тласък е въвеждането на омекотен режим на работа на имунизираните – да вземем за пример опцията да не носят маска, както и при нови превключвания да останат да работят образователни заведения със 100% имунизирани екипи.

Искаме оптимално присъствен образователен развой, с обезпечени в оптималната степен противоепидемични ограничения.

При вероятно ново прекосяване към образование от разстояние в електронна среда това ще се прави последно за начален курс. Добре е да се мисли и за осмокласниците. В предходни години имаше отрицание от родителите, главно на възпитаници от езикови гимназии, където тогава стартира интензивното проучване на непознатия език. Но преди всичко е опазването на здравето на децата.

Искам да изкажа удовлетворение от работата на учителите в тази сложна епидемиологична конюнктура. Увеличи се доверието към учителя. Защото освен родителите, само че и обществото оцени тяхната роля в условия на образование от разстояние в електронна среда. Усилията бяха големи и те имат право да се гордеят и да се усещат задоволени от своята работа.

Вярно е, че мотивацията не е същата като при присъствено образование, когато има директен контакт сред ученика и преподавателя, само че се надяваме МОН да създаде механизъм за повишение на ангажираността на учениците.

-----------

Антоанета Пакова е шеф на Регионалното ръководство на образованието в Пловдив, откакто завоюва през август състезанието, разгласен след дисциплинарното освобождение на предшественичката й Иванка Киркова. Преди да поеме поста, Пакова е била дълготраен шеф на отдел “Административно-правно, финансово, стопанско и осведомително обслужване” в РУО, както и основен секретар в Център за развиване на човешките запаси.

Снимки: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР