- Г-жо Господинова, екип на детска градина №20 Радост“ в

...
- Г-жо Господинова, екип на детска градина №20 Радост“ в
Коментари Харесай

Учители от добричка детска градина посетиха Естония по линия на международен проект

 - Г-жо Господинова, екип на детска градина №20 „ Радост “ в Добрич бе на посещаване в Естония по следващия интернационален план, по който работи. Представете, в случай че обичате, плана.

- Проектът се споделя „ Отворена Европа, отворено сърце “. Прекрасно заглавие с прелестна концепция. Всички ние от Европейския съюз, макар своите разлики, да се усещаме еднообразно уютно в огромното семейство на Европа. Т. е. тематиката за многообразието е преди всичко. Тя разкрива доста особености – етнос, вяра, полови разлики в другите страни. Партньорите сме от пет страни, доста разнообразни и в това време като учители имаме идентични ползи. Целта на плана е всички учители да се квалифицират на база на видяното в другите страни. Да покачат своето равнище, качеството си на работа, да добият нови цифрови умения и умения за работа с децата. Това е една страхотна европейска подготовка.

- От кои страни са сътрудниците Ви по плана?

- Координатор е учебно заведение от Испания. Другите сътрудници са детска градина от Естония, учебно заведение от Румъния, учебно заведение от Турция и нашата детска градина. Проектът е по „ Еразъм + ”, стратегия, която дава доста необятни благоприятни условия за подготовка на учителите. В Естония бях с моите сътрудници Кремена Борова, Силвия Герова и Искра Иванова. Това са млади учители, които работят напълно от скоро в детската градина. Умишлено бяха в този екип, с цел да могат да видят в действителност образованието отвън България. Посещението ни в Естония беше втората ни подвижност по плана.

- Какви са усещанията Ви от Естония? Какво забавно научихте за страната, за жителите й?

- Това е една дребна северна страна. Много студена и с доста топли хора. Почти три пъти по-малка по територия от България, с население към 1 100 000. Онова, което впечатлява най-вече в Естония е, че това е една цифрова страна. В нея всичко се базира на технологиите. Те имат електронно държавно управление, гласоподават електронно. Образованието там се базира на цифровите технологии, даже и в детските градини. Детската градина, в която бяхме, се намира в едно малко градче – Кохтла Ярве. Учителите ни демонстрираха опит в работата с роботи. При тях роботиката е преди всичко. 

- Как се употребяват роботите в работата в детската градина?

- Има няколко типа роботчета. Като се стартира с пчеличката, която е известна и в България. В Естония са основали способи и методологии за работа с роботите, даже децата прелестно ги владеят. Базирайки се на тях учителите предават обикновените знания на децата. А те работят това, което прави и им изяснява учителят. Детските градини в Естония са извънредно богати, с доста добра материална база. Видно е, че страната прави доста за образованието на децата си. И не инцидентно Естония е втора по света на начетеност на популацията. Статистически данни на страната, които ни бяха показани на презентация в кметството на града, сочат, че 98 % от хората в Естония са образовани. 

- Какво е по-различно в игрите на естонските и българските деца?

- Децата в Естония играят навън без значение от климатичните условия. Играят в снега както нашите деца играят през лятото в пясъка. За тях атмосферните условия нямат значение. Може би това също дефинира здравето на самата нация. Дечицата, леко облечени – с къси патналонки, с късо ръкавче, населяват детските градини целогодишно.  Отвън са минус 7-8 градуса, вятър вее, фучи, вътре е топло и децата се усещат уютно. Силно ме впечатли и образованието на децата със специфични просветителни потребности /СОП/, което е друго от нашата просветителна система е. Тези деца не се намират в всеобщите детски градини и в всеобщите учебни заведения. Прави се извънредно доста за тях, с цел да се развиват добре, с цел да станат пълноценни жители на страната си. Посетихме такава детска градина и такова учебно заведение. За мен беше шокиращо да видя всичко това, поставено на едно място в името на децата. Като се стартира от леката рехабилитация и се стигне до солните стаи, плувните басейни, хидромасажните вани и всички вероятни старания тези деца в действителност да бъдат подкрепени, рехабилитирани добре и образовани. Във всяко едно такова учебно заведение децата имат благоприятни условия да учат разнообразни специалности. И когато излязат от учебно заведение умерено да работят някъде. Виждаш – момиченца, които дърводелстват, момченца, които работят на струг, други шият, изобщо – образоват се според от болесттите им. Дава се опция и на деца, които са с най-тежки проблеми, да не напущат учебно заведение в границите на седмицата, с цел да може непрекъснато да бъдат обгрижвани от хора, които са експерти в тази област. 

- Какви забележителности посетихте по време на престоя си в Естония?

- Бяхме посрещнати от експертите, които дават отговор за образованието в дадената област. Имахме опция да посетим и Народното събрание на Естония – депутатът от градчето, в което се намирахме, обезпечи това посещаване в Талин. Заведоха ни в офиса на Скайп. Показаха ни програмата напълно детайлно, описаха ни историята на основаването й. Най-важното, което видяхме по време на подвижността си в Естония, бяха едни щастливи, добре образовани и добре обгрижени деца в прелестни детски градини и учебни заведения с прелестно подготвени учители, цифрово грамотни, отворени към света. 

- Какво от видяното в детската градина в Естония Вие бихте могли да приложите в работата си в ДГ „ Радост “?

- Като качество на работа на просветителния развой аз мисля, че ние не отстъпваме. Вярно е, че нямаме роботи. Но имаме интерактивни дъски, стараем се да използваме цифровите умения на нашите учители във всеки един миг на просветителния развой. Но положителните неща и положителната процедура, забелязана някъде, би трябвало да се следват и във времето да намерят място и в нашето обучение. 

- Какво Ви следва по плана?

- Предстои ни да бъдем домакини. В края на май всички учители от патньорските образователни заведения ще бъдат в България. Искаме да им покажем нашия град, нашата детска градина, нашето обучение такова, каквото е сега. 

Инфо: www.dobrichonline.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР