Г-жо Джинева, как установихте, че липсват пенсионни досиета? През 2013

...
Г-жо Джинева, как установихте, че липсват пенсионни досиета? През 2013
Коментари Харесай

Розалия Джинева, директор на ТП на НОИ: Мамили са с...

Г-жо Джинева, по какъв начин установихте, че липсват пенсионни досиета?

През 2013 година получихме 3 сигнала за месец. Бяха анонимни, само че посочваха лица с непозволено отпусната пенсия. При инспекция се откри, че на тези лица фактически е отпусната пенсия, само че липсват пенсионните им досиета. Затова разпоредих цялостна инвентаризация на пенсионния списък, което бе извънредно тежко - трябваше да се инвентаризират към 500 000 досиета. В резултат се оказаха изчезнали 116. Пенсиите на всички тези хора са отпуснати през 2000-2001 година Едно и също длъжностно лице ги е обработило, въпреки то от дълго време да не работи в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт. Започнахме да каним засегнатите. Който желае пенсия, показва съответните документи и заявки. Негова тежест е да потвърди изискванията и правото на пенсия. След идването на първите внезапно останалите стопираха. Това беше смущаващо и се наложи да желаеме подпомагане от Икономическа полиция - да бъдат призовани от тях.

За да дадат сведения и да докажете отначало застрахователен стаж?

За да установим вярно ли е отпусната пенсията. За всички тези 116 пенсии се оказа, че са отпуснати въз основа на документи, които са давали на лицата доста по-благоприятна опция за пенсия - да вземем за пример при изискванията на първа категория труд, второкласен труд или труд подземен, което след това не се оказа правилно. Или след един път отпусната пенсия е била показана нова 3-годишна база за пресмятане, която също е водела до повишение на размера. Интересно е, че всеобщо хората или бяха претърпели пожар, или ги бяха обрали и не разполагаха с документите. Когато спряхме пенсиите, те внезапно намираха изгорелите документи и ги предоставяха. Или имаха тежка амнезия и не помнеха по какъв начин 30 година са работили подземен. Тогава нашето административно произвеждане мина в последваща фаза - на правосъдно.

Колко съумяха да потвърдят изискванията, при които са били пенсионирани?

Нито един от тези 116. Доказват стажа си, само че друг, който е бил през годината на първичното разпределяне. Например основна счетоводителка на политическа мощ не е знаела, че да си основен счетоводител не е първа категория и труд подземен. Инженер твърдеше, че не може да каже името на предприятието, тъй като през 1980-а работел от къщи по интернет и получавал заплата по банков път.

Вярно ли е, че след това изчезналите преписки са се оказали повече?

Бяха към 240. Но когато написахме писма, добросъвестните пристигнаха, показаха си документите, проверихме и установихме, че вярно са отпуснати пенсиите им. Проблемни останаха 116. Част от тези хора не апелираха решенията. Имаше други, които върнаха парите. Жена внесе 100 000 лева Каза, че е била подведена, че ще <210> купят стаж и това ще е по-изгодно. Синът <210> в чужбина беше дал сумата, която внесе. От делата, които сме водили за правотата на пенсията, сме изгубили единствено 4. От тези за връщане на сумите 1/3 сме спечелили и 2/3 сме изгубили.

Значи не става въпрос, че няколко чувала с документи са се изгубили при преместването от ул. „ Скайлер ” в днешната постройка, а някой е отпускал пенсии непозволено и след това е прикрил следите? Какво откриха в тази посока инспекциите?

Тези обстоятелства сме ги дали на прокуратурата и на Икономическа полиция. Те имат дейности в тази посока - за определяне на длъжностно закононарушение.

Какви са вредите и кой е служителят, през ко​гото са минали преписките?

Щетите са милиони

Не мога да кажа името на служителя.

В сигналите на Георги Четински до Национален осигурителен институт и други институции се цитира името на Даниела Васева, през която е минало неговото досие. За служителка с фамилия Радевска твърди, че е била уволнена дисциплинарно поради нанесени вреди в размер на 60 000 лева на Национален осигурителен институт, само че след това Вие сте оповестили конкурс и още веднъж сте я назначили.

Не са те.

Кога предоставихте данните на проверяващите? Има ли развиване?

Има производства. Но това е в полето на други институции, питайте тях.

Как ще обясните, че шефката на Пенсионното Галина Димова е подписала един път през 2000 година решението за пенсиониране на Четински, а 14 година по-късно отново тя се е произнесла, че е взимал пенсията непозволено и би трябвало да върне парите?

Работната ни догадка е, че тогава са били показани други документи, които при второто доказване на осигурителния стаж не се удостоверяват. Задължение на длъжностното лице е, когато откри, че пенсия е отпусната непозволено, да я поправя или приключи.

И сте били подведени първия път?

Да. Освен това изискванията на работа през 2000-2001 година са били тежки - в лимитирано пространство, без защитни ограничения. Това евентуално е било спомагателна причина. След преместването в новата постройка изискванията са разнообразни и кранчето е спряно.

Кога проработи Персоналният указател, в него няма ли ги данните от тези преписки?

По тях пенсиите са отпуснати през 2000-2001 година, а Персоналният указател е от 1997 година Много години преди 1997 година влизат в интервала, за който се прави преценката за пенсия.

В отговор на тъжба на Четински Национален осигурителен институт го осведоми, че още през 2013 година Вие сте се срещнали с тогавашния шеф Бисер Петков по отношение на изчезналите преписки. Каква беше реакцията му и какви инструкции получихте?

Обсъдихме въпроса и поредността на дейностите, които ще предприемем. Нямаше писано предписание за такава обстановка. Получих тяхната поддръжка за това, което да направя.

И все още твърдите, че тези 116 ​души са недобросъвестни във връзка с това по какъв начин им е била отпусната в началото пенсията?

Да.

Четински се заканва след решението в негова изгода на Върховен административен съд, което заличава дълга му, да води дело за възобновяване на статуса на пенсионер.<$>

Той към този момент ни съди за това, както и други. Тези каузи са завършили. Неутрални органи, каквито са Административният съд и Върховен административен съд, са се произнесли. Не в тяхна изгода.

<197> < BI>Има ли осъдени Ваши чиновници? Такава скица не може да се движи от един човек, а и по-горни равнища в йерархията са длъжни да упражняват надзор, в това число Вие.

Към оня миг този човек към този момент не работеше в системата. Но даже да работеше, бе изминал срокът за налагане на дисциплинарна отговорност. Служителят е бил от по-горните равнища - инспектор по разпределяне на пенсии.

По това време аз не съм била шеф на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт.

Разбрали сте през 2013 година, че липсват преписките, само че установихте ли от кой момент ги няма? Четински написа в сигналите си, че неговата липсва от 2009 година, само че все пак е траяло актуализирането на пенсията му. Това не е ли нелегално?

За страдание не може да се откри по кое време тъкмо са изчезнали. Актуализацията се прави служебно и не дава опция да се откри неналичието на преписката. Става с софтуер, не се преглеждат отначало досиетата.

Как ще коментирате изказванията, че някои случаи са „ оправяни ” с лобиране от високопоставени хора?

Няма такова нещо, към всички сме имали един и същи метод.

Възможно ли е около сухото да е изгоряло и мокрото ​- някой постоянен пенсионер? Обсъждали ли сте да се възвърне пенсията на който и да е от тези 116 души?

Имаше случаи, в които лицата с напредването на възрастта са изпълнили изискванията, на тях сме отпуснали нова пенсия, само че тя е в по-малък размер.

В съда не сте съумели да докажете, че сте върнали на пенсионерите истинските документи. Защо, по какъв начин е ставало това?

Действително през 2000 година документите са се пращали с елементарна преписка.

По-късно е въведена процедура с предложени писма с противоположна квитанция. Но имахме случаи, в които лицата споделиха, че не са им върнати документите, а по-късно в административното произвеждане, когато трябваше да потвърдят стажа, внезапно ги откриха.

Сега по какъв начин ги връщате?

По благонадежден метод, с противоположна квитанция.

По пощальон, в огромен плик, който може да се скъса, намокри и така нататък?

Лицензиран пощенски оператор носи отговорност за това.

Защо съгласно Вас засегнатите надигат глас след толкоз години?

Засегнахме ползи

Ръководството на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт си даваше сметка, че тези дейности няма да бъдат признати добре от пострадалите и че натискът няма да е лек.

Вярно ли е, че сега се прави одит на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт?

Не. Но следва - имаме планов цялостен одит през 2019 година

Излиза, че няма отговорен за случилото се. Каква е гаранцията, че няма да се повтори?

Нямаме повече сигнали. И има превантивни ограничения - режим с ясно написани правила за предпазване на документите. Има камери в осигурителния списък, където се намират досиетата. Достъпът до архива е с контролни карти. Програмен артикул във всеки миг демонстрира придвижването на едно пенсионно дело и кой дава отговор за него. Така че през 2019 година това не може да се случи или вероятността е мощно лимитирана.

%%%%%%%%%

АКЦЕНТ: Бе изминал срокът за налагане на дисциплинарна отговорност. Служителят е бил от по-горните равнища - инспектор по разпределяне на пенсии.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР