- Г-жо Дейли, вие бяхте един от евродепутатите, които поставиха

...
- Г-жо Дейли, вие бяхте един от евродепутатите, които поставиха
Коментари Харесай

Гешев постави България под прожектора заради съмненията за сериозна корупция

- Г-жо Дейли, вие бяхте един от евродепутатите, които сложиха неуместни въпроси на Иван Гешев по време на присъединяване му в съвещанието на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент при започване на месеца. Имаше питания за " Апартаментгейт ", за споразуменията с нарушители и така нататък Останахте ли удовлетворена от отговорите му за свадите, за метода, по който беше определен, за работата му като прокурор и т.н. 

- Не останах удовлетворена от отговорите на господин Гешев пред комисията LIBE. Той не съумя да отговори с елементи за възможното си персонално присъединяване в абсурда " Апартаментгейт ". Твърденията, че дамата, с която живее, може да се е възползвала и че има евентуален спор на ползи, може да са повода тези случаи да не се проверяват вярно, остават.

Гешев също по този начин се отнесе доста надменно и към въпросите за метода, по който е бил определен за основен прокурор. За мен това не е добре, като се имат поради митингите против назначението му. Ясно е, че доста български жители са загрижени за това, както и от факта, че основният прокурор е недостижим от закона.

- Какви ще са следствията - за него и за България?

- По подигравка на ориста появяването му в комисията насочи вниманието на Европейски Съюз върху него. За мен е шокиращо, че от всички страни в Европа този човек беше определен да приказва за справяне с проведената престъпност и корупцията, когато върху самия него тегнат такива подозрения. Прилича ми на опит да бъде измит. Но този опит се провали. Сега ще търсим други способи, с цел да проучим въпроса. Освен това България още веднъж беше сложена в светлината на прожекторите във връзка с изказвания за сериозна корупция.

- Как стана по този начин, че бяхте толкова информирани за Гешев?

- Откакто съм член на Европейския парламент, с мен се свързаха значителен брой български жители и самостоятелни публицисти, които са надълбоко загрижени поради господин Гешев. Това беше резултат от мое предходно присъединяване в комисията във връзка със случай, който ме визира, обвързван с машинация, осъществена от компания за ръководство на парцели, която изисква големи суми за такси от притежателите на жилища, злоупотребявайки с това, че има връзката към електро- и водоснабдяването.

- Може ли посещаване в Брюксел да почисти някой като господин Гешев?

- Както към този момент споделих, появяването му в Европейския парламент може да е била опит той да бъде избелен, само че имаше противоположния резултат.

- Мислите ли, че е имало сюжет той да се срещне с европейския прокурор Лаура Кьовеши, която имаше присъединяване в същата комисия? Има ли символика в това, че Кьовеши напусна залата, преди Гешев да стартира да приказва? Или това беше просто съвпадане?

- Не знам детайлности за организацията на събитието, дали е имало сюжет и дали има някаква символика. Но както споделих, мисля, че изначално беше несвоевременно той да се появи там.

- Гешев беше заместител основен прокурор. Знаеше се, че той ще бъде идващият основен прокурор доста преди да бъде открита процедурата по избора. Неговият предходник стана началник на антикорупционната комисия. Така ли действат демокрациите?

- Това не е обикновено. Има сериозен либерален недостиг в метода, по който той е назначен за основен прокурор. Затова и хората стачкуваха.

- Трябва ли мониторингът на Европейска комисия върху България да продължи? Или този механизъм е изцяло ненужен със своята дипломатичност и розовите очила, през които " вижда "  страната?

- Силно имам вяра, че мониторингът трябва да продължи. Той не е доста мощен инструмент, който да се употребява, с цел да се усъвършенства обстановката в България. Но като човек, който идва от страна, която усъвършенства обществените си закони поради рецензиите на Европейския съюз, знам, че мониторингът може да бъде употребен за възстановяване на живота на българските жители. Затова не считам, че би трябвало да бъде прекратяван, даже и да не е задоволително мощен инструмент.

- Може ли да има ефикасен европейски механизъм, който да принуди българските управляващи да подхващат нужните промени, с цел да подобрят отчетността на основния прокурор и да отстранен ореола му на най-недосегаемата фигура в държавния уред?

- Европейският съюз самичък по себе си няма да позволи проблемите в България. Много европейски страни имат големи проблеми. Проблемите могат да бъдат решени единствено от българите, откакто те провокират личните си водачи. Това може да бъде мъчно в страна, в която репресията е норма и в която работят хора като господин Гешев. Но с помощ и извън, било от Европейския парламент или другаде, обстановката може да се промени. За това бих работила дружно с българските жители.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР