Г-7 призова страните производителки на газ и петрол да увеличат

...
Г-7 призова страните производителки на газ и петрол да увеличат
Коментари Харесай

Най-големите призоваха: Страните производителки на газ и петрол да увеличат доставките си

Г-7 прикани страните производителки на газ и нефт " да усилят доставките си ", с цел да се оправят с покачването на цените на силата и рисковете от дефицит, свързани с нашествието на Русия в Украйна. Това стана в взаимна декларация на министрите на седемте най-развити стопански системи, подписана след онлайн среща, съобщи Франс прес.

" Необходимо е да се обмислят ефикасни ограничения, с цел да се спре нарастването на цената на газа ", написа в декларацията.

Освен това министрите на енергетиката от Г-7 се сплотиха към нуждата от бърза диверсификация на енергийните източници, в това число на нуклеарна сила, съобщи японският министър на промишлеността Коичи Хагиуда, представен от Ройтерс и Киодо.

 

" Няколко страни обявиха потребността си бързо да понижат зависимостта си от съветската сила ", сподели Хагиуда, който дава отговор за енергийните въпроси на Япония.

Страните от Г-7 ще препотвърдят успеваемостта на нуклеарната сила, добави той.

Повечето от атомните реактори в Япония бяха затворени след нуклеарната злополука в АЕЦ " Фукушима " преди 11 години. Към момента единствено шест работят спрямо 54 преди нещастието с централата, ударена от земетресение и цунами, напомня Ройтерс. 

Хагиуда не сподели дали Япония ще се причисли към ембаргото върху съветския нефт.

Срещата на енергийните министри на Г-7 бе свикана, откакто във вторник Съединените щати не разрешиха вноса на съветски недопечен нефт, някои петролни артикули, полутечен природен газ и въглища в отговор на нашествието на Москва в Украйна.

Запитан дали Япония ще се причисли към възбраната на Съединени американски щати, министър председателят Фумио Кишида сподели през вчерашния ден, че обезпечаването на постоянни енергийни доставки е " народен интерес ", като в същото време изрази готовността си да координира дейностите си с други страни от Г-7 при вземането на решение за метода на Токио.

В светлината на географската си непосредственост и нуждата от децентрализиране на източниците на доставки, Япония насърчаваше вноса на сила от Русия, напомня Киодо. 

Русия е и петият по величина снабдител на полутечен природен газ за бедната на естествени запаси Япония. 

Руските енергийни доставки са представлявали 3,6 % от японския импорт на недопечен нефт и 8,8 % от вноса на полутечен природен газ през 2021 година, съгласно данни на Японската организация за външна търговия.

В синхрон с други страни от Г-7, Япония вкара серия от наказания против Русия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР