Фрида Кало е един от най-известните и значими на XX

...
Фрида Кало е един от най-известните и значими на XX
Коментари Харесай

Най-известните картини на Фрида Кало

Фрида Кало е един от най-известните и значими на XX век. Заради смелостта, непокорния дух и гения да пресъздава личния си живот в картините, тя се трансформира в икона на. И до през днешния ден въодушевява дамите и намира място даже в поп културата – преди няколко месеца испанската певицата Розалия пресъздаде нейния облик във видеото си към песента A Pale.

Цялото й име е Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон. Родена е в Мексико на 6 юли 1907 година. На 6-годишна възраст прекарва полиомиелит, в резултат на което единият ѝ крайник остава по-къс и слаб. На 18 става жертва тежка злополука, при която чупи гръбнак, бедрената си кост и губи опцията да има деца. През целия си живот претърпява тридесет и две интервенции и постоянно остава приковавана към легло за дълго. Нищо от това обаче не съумява да пречупи волята й – даже сред чаршафите, тя рисува своите нещастия с четки и бои и ги увековечава. 

Спътникът й в живота е Диего Ривера – когато подписват брак през 1929 година той е на 43, а тя на 22. Връзката им е не по-малко трагична – Ривера й изневерява постоянно, а Фрида живее в сянката на брачна половинка си. Затова и й става известно след гибелта й. Фрида умира на 13 юли 1954 година, когато е на 47 години от затруднения, в резултат на пневмония. Според доста хипотези Фрида сама е поставила завършек на живота си, само че информацията остава непотвърдена. Фрида Кало е създател на 143 картини, 55 от които са автопортрети. Вижте най-известните от тях в галерията ни.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР