Френският регулатор на личните данни съобщи, че е получил две

...
Френският регулатор на личните данни съобщи, че е получил две
Коментари Харесай

Изкуственият интелект - помощник или опасност

Френският регулатор на персоналните данни заяви, че е получил две тъжби за програмата с изкуствен интелект ChatGPT. Европейските органи пък ускоряват контрола си върху чатбота, дни откакто Италия го забрани напълно, съобщи Агенция Франс Прес. ChatGPT, основан от американската компания OpenAI, стана международен шлагер, като показва дарба да основава есета, стихотворения и диалози от най-кратките инструкции - както и да поставя сложни изпити.
Прочетете още
Преди дни обаче италианските регулаторни органи обявиха, че компанията няма правно съображение да се занимава с всеобщо събиране на данни и сложиха под въпрос метода, по който обработва събраната информация, напомня БГНЕС. Оттогава европейските органи, в това число тези на Франция, Ирландия и Германия, се обърнаха към италианските си сътрудници, с цел да се опитат да открият обща позиция по отношение на ChatGPT.

Притесненията не се лимитират единствено до Европа - канадски регулаторен орган също съобщи, че стартира следствие на OpenAI.

Френският CNIL, считан за най-мощния европейски регулатор на персоналните данни, съобщи, че към този момент е получил две тъжби, макар че към момента не е почнал цялостно следствие.

Първата тъжба е подадена от Зоуи Вилен от Janus International, съгласно която " ние не сме срещу технологиите, само че желаеме етични технологии ".

В жалбата си тя написа, че когато се е пробвала да се записва за акаунт в ChatGPT, не е била помолена да даде единодушието си с общите условия за прилагане или политиката за дискретност.

Друго недоволство идва от Дейвид Либо, разработчик, който написа в подаденото от него заявление, че е намерил персонална информация за себе си, когато е изискал от бота информация за своя профил.

" Когато желаех повече информация, логаритъмът стартира да си измисля истории за мен, посредством основаването на уеб страници или организирането на онлайн събития, които бяха изцяло погрешни ", твърди той.

ChatGPT и други сходни стратегии се " образоват " на големи масиви от текстове, събрани от интернет, и са известни с измислянето на отговори, макар че OpenAI съобщи, че сходни " халюцинации " са по-рядко срещани при GPT-4, последната версия на бота.

Миналия месец милиардерът и началник на Tesla и Twitter Елон Мъск се причисли към стотици специалисти, които приканиха за прекъсване на създаването на мощни системи за изкуствен интелект - ход, провокиран от стартирането на GPT-4.

След заповедта на Италия за възбрана на чатбота, OpenAI съобщи, че е " ангажирана със отбраната на персоналните данни на хората " и счита, че продуктът ѝ е в сходство със закона. 

Междувременно президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че софтуерните компании би трябвало да поемат отговорност за заплахите, които изкуственият разсъдък може да донесе. Той добави, че е належащо Конгресът да предприеме стъпки в тази тенденция.

" Изкуственият разсъдък може да помогне за справяне с някои доста сложни провокации като заболяванията и изменението на климата, само че също по този начин би трябвало да се обърне внимание на евентуалните опасности за нашето общество, нашата стопанска система и националната сигурност ", съобщи Байдън в Белия дом, говорейки пред своя Съвет на консултантите по просвета и технологии.

Байдън прикани Конгреса да одобри законодателство за отбрана на персоналните данни, което да постанова строги ограничавания върху данните, които софтуерните компании могат да събират и да блокира рекламите, ориентирани към деца. Той също по този начин предложи компаниите да дадат приоритет на здравето и сигурността в продуктите, които създават.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР