Френският президент посреща днес германския канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е

...
Френският президент посреща днес германския канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е
Коментари Харесай

Макрон ще обсъди в Париж въпросите за Украйна и НАТО с лидерите на Германия и Полша

Френският президент посреща през днешния ден немския канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 и полския президент Анджей Дуда в Париж, с цел да обсъдят спомагателната помощ за Украйна и да се приготвят за срещата на върха на НАТО идващия месец, съобщи ДПА, като се базира на изказване от Берлин.

Макрон ще се срещне първо с полския президент, а след идването на Шолц тримата ще продължат договарянията си, сподели в изказване Елисейският замък.

По въпроса за Украйна договарянията им се чака да обиден военната помощ за контранападението на Киев и филантропичната помощ, изключително след разрушаването на язовира " Каховка " в Херсонска област.

Те ще прегледат и гаранциите за сигурност, които могат да бъдат предоставени на Украйна в дълготраен проект, с цел да се защитят нейният суверенитет и териториална ѝ целокупност.

Киев прикани за съответен прогрес по присъединението към отбранителния съюз по време на срещата на върха на НАТО през юли. Въпреки че главните съдружници показаха безспокойство, сега се разисква опцията за превръщане на сегашната Комисия НАТО-Украйна в нов Съвет НАТО-Украйна - взаимен съвещателен конгрес, който да предизвиква разискването на въпроси на сигурността с Киев.

Тристранните срещи сред Германия, Франция и Полша, известни като Ваймарски триъгълник, са почнали през 1991 година във Ваймар, Германия. Първоначално тяхната цел била Полша и други страни от Източна Европа да настигнат равнището на Европейски Съюз и НАТО. Тъй като това се трансформира във все по-малък проблем, срещите зачестиха след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Тримата се срещнаха през февруари 2022 година и още веднъж в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари 2023 година, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР