Френският президент подкрепи днес Гърция в спора ѝ с Турция

...
Френският президент подкрепи днес Гърция в спора ѝ с Турция
Коментари Харесай

Макрон подкрепя Гърция в спора с Турция по въпроса за островите в Егейско море

Френският президент поддържа през днешния ден Гърция в разногласието ѝ с Турция за островите в Егейско море, като осъди всяко слагане под въпрос на гръцкия " суверенитет ", съобщи Франс прес.   

" Гръцкият министър-председател изрази по допустимо най-категоричен метод безпокойството на Гърция, основателните опасения и осъди мненията, направени от няколко турски публични лица, поставящи под въпрос суверенитета на Гърция над няколко острова, “ сподели той след европейска среща на върха в Брюксел.

" Искам да изразя поддръжката на всички европейци и по-специално на Франция, " уточни Макрон пред публицисти.

" Никой не може да заплашва суверенитета на която и да е страна членка през днешния ден и мисля, че тези изявления би трябвало да бъдат наказани допустимо най-бързо, " настоя френският държавен глава.

Турските управляващи упрекват гърците, че нарушават демилитаризирания статут на острови в Егейско море.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори през днешния ден, че Анкара ще сложи под въпрос суверенитета на Гърция над островите, в случай че Атина продължи да изпраща войски там.

" Гърция е нарушила статута на тези острови и би трябвало да ги разоръжи. В противоположен случай ще стартира спор за техния суверенитет ", сподели той в изявление за Анадолската организация.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис акцентира след срещата на върха, че " сходни провокации не могат да бъдат толерирани ".

Последното нещо, от което се нуждае нашият район в миг, когато интернационалният мир и непоклатимост са подложени на тестване, е още един източник на напрежение, сподели той.

Атина и Анкара поддържат конфликтни връзки, които през последните години се утежниха поради турските опити за сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

През август 2020 година Франция изпрати два изтребителя " Рафал " и два кораба на френските военноморски сили в Източното Средиземноморие след разполагането на турския кораба за сеизмични проучвания " Оруч Реис " в зона, оспорвана сред Анкара и Атина, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР