Френският президент Еманюел Макрон заяви преди началото на срещата си

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви преди началото на срещата си
Коментари Харесай

Макрон подкани Си: Увещавайте Путин да спре войната

Френският президент Еманюел Макрон съобщи преди началото на срещата си с китайския сътрудник Си Цзинпин, че Пекин би трябвало да беседва с близката до него Москва, с цел да бъде вероятен краят на войната в Украйна.

" Руската експанзия в Украйна нанесе удар на (международната) непоклатимост, сподели Макрон пред Си. " Знам, че мога да разгадавам на вас, с цел да се върне Русия към разсъдъка, а всички дружно - на масата за договаряния. " Спомена и нуждата на Русия да се оказва ватиск, с цел да се преценява с интернационалните правила за неразпространяване на нуклеарни оръжия. Това са правила, които, съгласно Си, всички би трябвало да съблюдават (но той не загатна Русия).

Макрон. Фокус на визитата им и диалозите със Си и с новия министър председател Ли Цян бяха войната в Украйна, двустранните връзки с Франция и връзките сред Брюксел и Пекин, в миг, когато на президента му с ръководителя на Камарата на представителите на Съединените щати - втора за по-малко от година, този път на американска земя.

Френският водач, който бе посрещнат с всички почести, също така дойде с бизнес делегация от петдесетина представители на компании. Сред тях са " Еърбъс ", козметичния колос LVMH и енергийния концерт EDF. Според държавното китайско издание таман в икономическото и комерсиалното съдействие се чакат " съответни резултати ".

 Преди срещата с китайския президент Макрон предизвести за риска от разкъсване с Пекин Преди срещата с китайския президент Макрон предизвести за риска от разкъсване с Пекин

Според Елисейския замък диалозите сред двамата са били " почтени и градивни ". Предстои, след двустранната среща сред Си и Макрон, и тристранна с присъединяване на Фон дер Лайен. Сред анализатори към този момент се появиха тълкования за делене на функциите сред " положителното " (Макрон) и " неприятното " (Фон дер Лайен) ченге, седмица след нейна остра тирада, която Пекин не одобри добре; в същата тирада обаче се говореше и за потребността да се отстрани рискът във връзките ЕС-Китай.

 Макрон подкани Си: Увещавайте Путин да спре войната
© Reuters

Друго пояснение бе, че Макрон е решил да координира по този метод дейностите си с Европейски Съюз, с цел да не нанесе удар по европейското единение в сложни времена, а и тъй като никоя европейска страна към този момент не може да има независима тежест колкото Китай ва такива договаряния. Независимо от тези разнопосочни послания, кореспондентът на " Ел Паис " в Пекин, " Китай вежда в дипломатическата атака на Стария континент... знаци на възобновяване в връзките с Европейския съюз и известно доближаване, спрямо все по-дълбоката отдалеченост със Съединени американски щати ". С " дипломатическа атака " се има поради, само че не се загатва и това на немския канцлер Олаф Шолц в края на предходната година.
Си в това време сподели и че Китай е подготвен да работи с Европейския съюз, с цел да бъде възобновен обменът на всички равнища.

 Китай: Не поддържаме Русия в Украйна, Китай: Не поддържаме Русия в Украйна, " безгранично другарство " е единствено фраза

Фон дер Лайен обвърза предходната седмица нормализацията на връзките с китайската позиция за Украйна. Макар Пекин да предложи проект от 12 точки за спора, Западът е песимистичен, защото Китай нито осъжда войната, нито планува в предлагането си евакуиране на съветските войски.

 Твърде огромна лъжица: Китай посреща двама водачи от Европа едновременно Твърде огромна лъжица: Китай посреща двама водачи от Европа едновременно
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР