Френският президент Еманюел Макрон заяви, че конференция на Глобалния фонд

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че конференция на Глобалния фонд
Коментари Харесай

Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулозата и маларията събра над 14 милиарда долара

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че конференция на Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулозата и маларията е събрала над 14 милиарда $ за идващите три години, съобщи Франс прес.

Първоначално събраните средства бяха 13,92 милиарда $. Макрон, който е хазаин на интернационалната конференция във френския град Лион, обаче даде обещание да продължи да работи за достигането на задачата от 14 милиарда $, която организацията си беше сложила след събраните 12,2 милиарда $ на предходната конференция през 2016 година, съобщи Асошиейтед прес.

На двудневния конгрес участваха 12 държавни и държавни ръководители, най-вече от африкански страни.

Макрон добави, че в последната минута Франция е повишила обещаните от нея средства с 20 % до 1,42 милиарда $ - предходната оповестена от нея сума беше с над 60 милиона $ по-малка - и прикани и другите страни да последват образеца й.

Конгресът на Съединени американски щати утвърди ангажимент за даването на общо 4,68 милиарда $ през идващите три години. Вашингтон и Париж са най-големите донори.

Даренията от държавни управления, донори филантропи и частния бранш ще бъдат употребявани, с цел да бъдат финансирани с тях здравни стратегии допълнително от 100 страни. Основни получатели на средствата са Нигерия, Танзания, ДР Конго, Мозамбик и Зимбабве.

Глобалният фонд съобщи, че парите ще оказват помощ да бъдат избавени 12 млн. живота, да бъдат избегнати 234 млн. заразявания и да бъде изработен опит за наваксване с напъните да бъде комплициран завършек на епидемиите от ХИВ, туберкулоза и малария до 2030 година

Организацията добави, че стратегиите, които е подкрепила, откогато е била основана през 2002 година, са избавили 32 млн. живота.

Докато отправяше апела си за даване на средства, в словото си Макрон даже се обърна непосредствено към дефинира страни, като ги загатваше поименно, съобщи ДПА.

Той съобщи да вземем за пример, че Япония, Норвегия и Австралия също като Франция би трябвало да усилят приноса си.

"Сигурен съм, че Япония може да доближи 15 % ", съобщи той. "Нещата ще се трансформират радикално, в случай че Япония направи това изпитание! ", сподели Макрон.

Държавите от Персийския залив - Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства, които през 2016 година са създали много по-малки приноси, в случай че въобще са създали такива, са "страните, от които имаме огромни упования ", добави той.

"Говоря за тези страни, които в случай че разбирам вярно, имат запаси ", сподели Макрон на фона на смях и овации в залата на конференцията в Лион. Според него всяка от тях може да предложи от 100 до 150 млн. $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР