Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от ЕС, които

...
Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от ЕС, които
Коментари Харесай

Как Макрон се превърна черна овца за Унгария и Полша

Френският президент Еманюел Макрон счита, че страните от Европейски Съюз, които употребяват финансите на съюза, само че обръщат тил на правилата му, би трябвало да усетят цялостните политически последствия. Това излиза наяве от негово изявление за вестниците " Гардиън ", " Зюддойче цайтунг ", " Фигаро " и други, съобщи news.bg.

Неговите мнения идват на фона на нарастващия скандал сред Европейската комисия и дяснопопулистките държавни управления във Варшава и Будапеща, които вкараха ограничавания против съдиите и медиите, които съгласно Брюксел подкопават върховенството на закона и демократичните правила.

Говорейки ден преди срещата на високо ниво на Европейски Съюз в Брюксел, където ще направи своя дебют, Макрон предизвести, че Европейски Съюз ще бъде отслабен, в случай че бъде разрешено на обособени негови членове да нарушават разпоредбите.

Той предизвести източноевропейските страни, че Европейски Съюз не е " супермаркет ", където те могат да си избират от участието в Европейски Съюз и това, което им е преференциално, без да се преценяват с полезностите на Общността.

Макрон също по този начин дефинира политиката на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп като " непредвидима и източник на безпокойствие за света ". Освен това Париж желае да трансформира френско-германския тандем в движеща мощ за по-тясна интеграция в Европа, сподели най-младият водач в Европейски Съюз.

Реакцията на Варшава и Будапеща против френския президент

Междувременно Унгария и Полша отвърнаха на френския президент Еманюел Макрон. " Френският президент е доста млад. Той идва тук за първи път ", съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан пред публицисти на срещата на върха в Брюксел.

" Неговото начало (като президент) не беше доста обещаващо. Той смяташе през вчерашния ден, че би могъл да " срита " централноевропейските страни. Тук нещата не работят по този метод ", предизвести Орбан.

Полският министър председател Беата Шидло пък упрекна Макрон, че е посочил антипатията си към централноевропейските страни в медиите. " Добре е да се приказва за обстоятелства, не да се употребяват стандарти ", разяснява тя.

Ала Макрон преди срещата си тази заран с Орбан, Шидло и водачите на Словакия и Чехия в Брюксел, получи мощна поддръжка от немския канцлер Ангела Меркел, която нормално заобикаля намерено да подлага на критика страните от Източна Европа.

" Смятам за значимо, че Еманюел Макрон съобщи това още веднъж. Германия и Франция са на една и съща страница ", сподели пред публицисти Меркел, помолена за коментар.

Европейската комисия стартира няколко правосъдни процедури против Варшава и Будапеща. Някои страни от Европейски Съюз желаят да бъдат лимитирани еврофондовете за източните страни като наказване за дейностите на техните държавни управления.

Макрон и източноевропейските страни са в несъгласие по редица значими въпроси, които понастоящем се разискват в Европейски Съюз, в това число, че страните от Източна Европа не одобряват бежанци, както и за " обществения дъмпинг ", при който фирмите наемат по-евтина работна ръка от Източна Европа или реалокират производствата си в тези страни, тъй като са с по-евтина работна ръка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР