Френският президент Еманюел Макрон се отправя към Казахстан и Узбекистан

...
Френският президент Еманюел Макрон се отправя към Казахстан и Узбекистан
Коментари Харесай

Френският президент Макрон пътува до Централна Азия на фона на съперничеството между големите сили

Френският президент Еманюел Макрон се насочва към Казахстан и Узбекистан в сряда, като се стреми да ускори профила на Франция в район, където Русия, Китай, Турция и Европа се борят за въздействие.

Макрон каца в 03:45 GMT в казахстанската столица Астана за диалози с сътрудника си Касим-Жомарт Токаев, последвани от сключване на контракти, в това число във фармацевтичната и галактическата промишленост.

След като се срещне със студенти, френският водач ще отпътува за до Самарканд в прилежащ Узбекистан, където ще остане до четвъртък.

Франция желае да сложи своя политически и стопански отпечатък върху богатия на сила район.

Френският енергиен колос EDF взе участие в конкуренцията за построяването на първата атомна електроцентрала в Казахстан - - план, който би трябвало да бъде решен на референдум тази година.

Критични минерали, жизненоважни за технологиите за чиста сила, от които районът разполага в обилие, също ще бъдат част от диалозите.

Ръководителят на френския уран компанията Orano, която към този момент има мина в Казахстан, ще бъде в делегацията на Макрон.

Франция е петият по величина задграничен вложител в Казахстан, изпреварвайки Китай, основно заради присъединяване на енергийния колос TotalEnergies в големия офшорен петрол Кашаган полеви план.

Търговският оборот сред Франция и Казахстан доближи 5,3 милиарда евро (5,6 милиарда долара) през 2022 година и Казахстан доставя към 40 % от потребностите на Франция от уран.

Централна Азия, която от дълго време е под въздействието на Русия и е част от Съветският съюз, получава все по-голямо внимание от други сили, защото Москва е заета с войната си в Украйна.

Китай е изключително деен със своя план " Нов път на коприната ", само че Европа и Турция също демонстрират възходящ интерес.

Унгарският министър председател Виктор Орбан и турският президент Реджеп Тайип Ердоган би трябвало да посетят Астана в четвъртък и петък, малко след Макрон.

„ Динамика на промените “ 

И Казахстан, и Узбекистан се стремят към по-голяма икономическа отвореност и уравновесена дипломация, макар че Русия остава техен главен сътрудник.

Посещението на Макрон има за цел да поддържа " интереса към нашарване на партньорствата, изразен от двете страни ", сподели източник от френското президентство.

Няколко френски президенти са посетили Казахстан от този момент рухването на Съветския съюз, само че Макрон ще бъде първият, който ще посети Узбекистан след визитата на починалия френски водач Франсоа Митеран през 1994 година

Въпреки заявеното им предпочитание за политическа либерализация и двете страни от Централна Азия са властнически страни, където постоянно има митинги принудително репресиран.

През 2022 година потушаването на протестите умъртви 238 души в Казахстан и 21 в Узбекистан.

Узбекският президент Шавкат Мирзийоев постави завършек на две десетилетия изолираност, наложена от неговия предходник и някогашен наставник Ислам Каримов, само че там към момента няма същинска политическа съпротива.

Макрон избира да подчертае „ динамичността на промените “, протичаща в страната, и сподели, че въпросът за върховенството на закона ще бъде издигнат по време на визитата му.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР