Френският президент Еманюел Макрон призова съюзниците на Украйна да започнат

...
Френският президент Еманюел Макрон призова съюзниците на Украйна да започнат
Коментари Харесай

Макрон обяви коалиция за дълбоки удари, която да снабди Киев с далекобойни ракети

Френският президент Еманюел Макрон прикани съдружниците на Украйна да " стартират да работят ", с цел да подсигуряват " провалянето " на Русия.

На конференция в Париж, на която участваха представители на 27 други страни, той разгласи нови ограничения за доставяне на Киев с повече оръжия - включително ракети със междинен и отдалечен обхват, и съобщи, че не би трябвало да се изключва нито една алтернатива в бъдеще, която може да подсигурява, че Москва ще загуби войната, която стартира.

" Несъмнено се намираме в миг, в който всички би трябвало да пристъпим към деяние ", съобщи Макрон пред няколко европейски ръководители, измежду които немският канцлер Олаф Шолц, полският президент Анджей Дуда и словашкият министър председател Роберт Фицо.

На срещата във френската столица президентът изброи редица ограничения за подкрепяне на украинската войска в сложен миг - американската помощ, която е от решаващо значение за Киев, е блокирана в Конгреса от републиканците на Доналд Тръмп.

Еманюел Макрон приказва за ангажимент за " произвеждане на повече " европейски оръжия и разгласи основаването на " коалиция за дълбоки удари ", която да обезпечи на Киев " ракети и бомби със междинен и дълъг обхват ". Той също по този начин изясни, че са били " интервюирани доста европейски и неевропейски страни, които разполагат с муниции ".

Според чешкия министър-председател Петр Фиала към 15 страни са декларирали подготвеност да се причислят към самодейността на Прага Европейски Съюз да купува муниции отвън Европа, за подкрепяне на военните дейности против съветските окупатори в Украйна.

Макрон беше по-директен от всеки път, когато беше запитан за опцията западните страни да изпратят войски в Украйна - въпрос, издигнат от словашкия министър председател Фицо.

" Днес няма консенсус за изпращане на войски на място по формален, признат и утвърден метод. Но в динамичен проект нищо не трябва да се изключва. Ще създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че Русия не може да завоюва тази война ", съобщи в отговор френският президент, представен от France 24.

Макрон уточни гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални като симптом за сгъстяване на позицията на Москва.

Неговият украински сътрудник Володимир Зеленски сложи началото на срещата отдалечено. Той изрази страдание, че страната му е получила единствено 30% от " милионите снаряди, които Европейският съюз " е " заречен " на Украйна.

" Заедно към този момент спасихме милиони животи и дружно би трябвало да подсигуряваме, че Путин няма да може да унищожи постигнатото и да популяризира експанзията си в други страни ", сподели още Зеленски.

Миналата година Европейски Съюз даде обещание да изпрати на Украйна 1 млн. артилерийски снаряда преди края на март 2024 година След това обаче стана ясно, че Съюзът ще може да достави единствено малко над 50% от това количество.

" Трябва да признаем, че не разполагахме с този милион ", отговори на Зеленски френският президент.

Той акцентира, че " успеха над Русия е от значително значение за сигурността и стабилността в Европа ", представен от France 24.

Само преди дни Украйна означи две години от началото на пълномащабната съветска инвазия в страната.

В началото на февруари украинските военни изтеглилиха войските си от източния град, който от месеци е обсаден от съветските сили и се водиха жестоки боеве.

Падането на Авдийвка бележи най-голямата смяна на дългата повече от 1000 км. фронтова линия, откогато съветските войски превзеха близкия град Бахмут през май 2023 година
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР