Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да прекрати зависимостта си

...
Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да прекрати зависимостта си
Коментари Харесай

Макрон настоява Европа да се откаже от зависимостта си от оръжието на САЩ

Френският президент Еманюел Макрон прикани Европа да приключи зависимостта си от оръжейните системи на Съединени американски щати , откакто насочи нов апел към Стария континент да поеме контрола върху ориста си.

В спор със студенти от университета във Вилнюс в Литва през вчерашния ден той насочи молба Европа да поеме по-независима и самоуверена роля в света - и да не е подчинена нито на Вашингтон, нито на Пекин.

" Ние, някои страни повече от други, се отказахме от стратегическата си самостоятелност, като прекалено много подвластен от американските оръжейни системи ", сподели Макрон по време на дебата, като настоя: " Не можем да приемем да живеем в биполярен свят, формиран от Съединени американски щати и Китай. "

Въпреки неотдавнашното отравяне на съветския опозиционен водач Алексей Навални, Макрон също по този начин отбрани политиката си за ангажираност с Владимир Путин по време на срещите си както с литовския, по този начин и с латвийския президент, чиито страни остават доста бдителни към съветските управляващи.

" Ние осъзнаваме вашето съседство, както и историята ви, и в този дух на взаимно схващане и бистрота и отбрана на вашата сигурност искахме да допринесем за възобновяването на стратегическия разговор с Русия ", разяснява Макрон в изказване до медиите дружно с латвийския президент Егилс Левитс, откакто дойде в столицата Рига нощес в последната спирка на тридневната си обиколка в Прибалтика.

" Този ​​диалог не отхвърля нито една част от европейската ни история, а желае да застане с лице към нашата история и нашата география ", добави френският държавен глава.

Въпреки че се опитваха да останат вежливи, управляващите в Прибалтика и другаде в Централна и Източна Европа ясно обявиха, че ще бъдат уверени, че разговорът с Москва си коства единствено в случай че видят съответни резултати.

" Ние разбираме желанието за разговор, тъй като каналите постоянно са значими в дипломацията, " съобщи литовският външен министър Линас Линкявичюс в понеделник. Но, добави той, " разговорът поради самия разговор не е това, което желаеме да забележим, той основава усещане за всекидневно положение на нещата ".

В мненията си по време на пътуването си в Прибалтика и в други случаи Макрон упорства, че единственият метод, по който Европа може да съществува, е посредством създаване на трети път в международните каузи, при който тя не се свени да отстоява своите ползи на международната сцена. Това би включвало създаване на защитителен потенциал на Европа, макар че Макрон също по този начин се стреми да успокои европейските страни с близки връзки със Съединени американски щати, че това ще добавя НАТО.

Френски и други европейски властници от дълго време приканват Европейски Съюз да развие по-голям боен потенциал. Но дейностите на Европейски Съюз постоянно не съумяват да съвпаднат с реториката.

През последните години Европейската комисия оказа напън да накара страните от Европейски Съюз и оръжейните компании да работят дружно по общи планове, създавайки Европейски фонд за защита за поощряване на съдействието в региона на научните проучвания и развиването на военните технологии и съоръжение.

Но тези проекти претърпяха крах, откакто водачите на Европейски Съюз - в това число Макрон - се договориха през юли, че фондът ще получи доста по-малко от в началото поисканото от Европейската комисия. Лидерите подписаха съглашение за финансиране на малко над 7 милиарда евро за седем години като част от договорката за дълготрайния бюджет на Общността - с към 40 % по-малко от 11,4 милиарда евро, препоръчани от Европейската комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР