Френският президент Еманюел Макрон представи в Сорбоната визията си за

...
Френският президент Еманюел Макрон представи в Сорбоната визията си за
Коментари Харесай

Макрон иска общ бюджет на еврозоната

Френският президент Еманюел Макрон показа в Сорбоната визията си за реформиране на Европейския съюз, включваща промени в еврозоната и задълбочено съдействие в защитата и миграционната политика. Той повтори концепцията си страните, употребяващи единна валута, да се договорят за обединен бюджет, с който да се финансират взаимни вложения и да се подсигурява непоклатимост на еврозоната против стопански разтърсвания.

Когато засегна тематиката за икономическия суверенитет, Макрон изясни, че "стабилна икономическа мощ може да се построи само към единна валута - от тази форма на стопански и паричен съюз можем да създадем интегрирана Европа ".

"Фундаменталният въпрос не е за механизъм, който с магическа пръчица да реши всичките ни проблеми. Не става дума и за шерване на насъбраните в предишното задължения или за решение финансовите проблеми на една или друга страна. Това, което е заложено на карта, е намаляването на безработицата, засягаща една пета от европейските младежи. Такъв бюджет може да върви само ръка за ръка със мощно политическо управление на общ министър и парламентарен надзор на европейско ниво.Европа би трябвало да дефинира минимална работна заплата, отразяваща икономическата действителност във всяка страна ", добави той.

"Европа се нуждае от "агенция за изключително значими нововъведения... дано финансираме изследвания в нови области като изкуствения разсъдък ", сподели още президентът за проблемите в цифровата сфера. "Не можем да приемем, че има европейски компании, които се таксуват с налози, и интернационалните, които не заплащат ", добави той, визирайки транснационални корпорации, възползващи се от неизяснения въпрос къде би трябвало да се заплаща налог - там където са регистрирани, или там, където се осъществят продажбата им.

Ръководителите на Европейски Съюз би трябвало да се заемат с въпроса за "облагане на цената там, където тя се основава, и това ще ни помогне да реформираме радикално данъчните си системи, да таксуваме фирмите, регистрирани отвън Европа с единствената цел да заобикалят налози ".

Франция не се отхвърля от задачата след по-малко от десетилетие - към 2024 година, да се реализира цялостно консолидиране на фрренския и немския пазари, за което ще се извърши хармонизиране на съответните закони.

"Една още по-крехка Европа през днешния ден е подложена на ударите на вълните на глобализацията ", сподели в речта си френският президент. "Единственият път, гарантиращ бъдещето ни, е прераждането на Европа - суверенна, обединена и демократична ", добави той.

Според него към 2024г. страните членки би трябвало да се договорят за една "по-опростена, по-прозрачна и по-малко бюрократична Европа ". Не можем да продължаваме с Европейска комисия от 30 членове - по един за всяка страна член ", добави той във връзка разширението на Европейски Съюз. Затова Макрон предлага броят на еврокомисарите да бъде стеснен до 15.

Според Макрон "в началото на идващото десетилетие Европа би трябвало да разполага със лични отбранителни сили, общ бюджет за защита и взаимна теория за деяние ". "Трябва да създадем за Европа взаимни сили за гражданска отбрана ", добави той.

Френският държавен глава се разгласи срещу самостоятелни акции за казуса с имиграцията, "защото единствено в границите на Европа можем дейно да защитим границите си и да посрещнем нуждаещите се от отбрана по заслужен метод, до момента в който в това време връщаме тези, които не дават отговор на критериите да станат бежанци ". "Нужна ни е европейска работа за бежанците и търсещите леговище, която да форсира и хармонизира процедурите в другите страни " добави той.

След речта френският президент удостовери, че преднамерено е избрал да приказва незабавно след парламентарните избори в Германия, с цел да реализира по-голям резултат от концепциите си. "Някои споделят, че е трябвало да изчакам да приключат съдружните договаряния в Берлин. Но в случай че бях постъпил по този начин, реакцията в Германия щеше да бъде "Предложенията ти са страхотни, само че ги правиш прекомерно късно - съдружното съглашение към този момент дефинира какво ще вършим с Европа в идващите 4 години ", сподели Макрон.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР