Френският президент Еманюел Макрон отново атакува най-близкия съюзник на ЕС

...
Френският президент Еманюел Макрон отново атакува най-близкия съюзник на ЕС
Коментари Харесай

Макрон пак атакува САЩ: "Имаме нужда от повече фабрики и по-малко зависимости"

Френският президент Еманюел Макрон още веднъж нападна най-близкия съдружник на Европейски Съюз - Съединени американски щати, като настоя за повече самостоятелност и за явен европейски отговор на американския проект за субсидиране на стопанската система, който ще засегне европейския пазар.

В публикация за в. " Файненшъл таймс ", оповестена в петък, Макрон декларира, че Европа се нуждае от " повече заводи и по-малко зависимости ". Това става единствено месец, откакто той съобщи, че Европа не трябва да се трансформира във васал на Съединени американски щати и Китай във връзка с техния спор за Тайван, който съгласно френския президент е непознат на Европа. " Трябва да си върнем контрола върху нашите вериги за доставки, сила и нововъведения. Имаме потребност от повече заводи и по-малко зависимости. " Произведено в Европа " би трябвало да бъде нашето мото. Нямаме избор, защото суверенитетът е преплетен със силата на нашите демокрации ", написа френският президент в публикация в излизащия в Лондон всекидневник.

В нея Макрон категорично показва, че " водачите на Европейски Съюз като цяло са разтревожени от схемата за зелени дотации на Байдън, страхувайки се, че тя ще попречи на производството на континента и ще подтиква компании към Съединени американски щати, с цел да се възползват от пакета от 369 милиарда $ ".

Като споделя, че Франция играе ролята на неприятното ченге в връзките с Вашингтон Макрон споделя, че Европа в този момент се нуждае от тактика, която да отбрани " нашите ползи, нашата самостоятелност и нашите полезности и да утвърдим нашия европейски стопански и обществен модел ".

Според обявата тази тактика се обляга на пет стълба:
Позицията на френския президент контрастира с визията на немския канцлер, изложена във вторник пред Европейския парламент в Страсбург. В нея той подчертава върху нуждата за отварянето на Европа към нови партньорства и разширение на съюза.

 Олаф Шолц: Миналото не може да победи бъдещето, както ни убеждава Путин Олаф Шолц: Миналото не може да победи бъдещето, както ни убеждава Путин

" Европа би трябвало да е подготвена да се отвори към света, другояче разпоредбите ще се диктуват от други ", уточни канцлерът, добавяйки, че бъдещият международен ред ще е многополюсен.

Държавните дотации и батериите за коли

Статията на Макрон във " Файненшъл таймс " е продължение на речта му в Париж в четвъртък, където той приказва на събитие за реиндустриализацията на Франция. В нея президентът съобщи, че Франция ще се опълчи с съответни дейности на дотациите за електрически коли, които Съединени американски щати оферират и които могат да доведат до изнасяне на европейското произвеждане оттатък океана.

 Френският президент счита, че Европейски Съюз не трябва да продължава да дава тласъци на непознати производители на технологии и артикули, свързани със зелената договорка, а вместо това да се концентрира върху развиване на лично произвеждане, с цел да си подсигурява бъдеща индустриална самостоятелност
© Reuters

Френският президент счита, че Европейски Съюз не трябва да продължава да дава тласъци на непознати производители на технологии и артикули, свързани със зелената договорка, а вместо това да се концентрира върху развиване на лично произвеждане, с цел да си подсигурява бъдеща индустриална самостоятелност
" Ние ще бъдем първата европейска страна, която реформира критериите за разпределение на бонусите за колите. Това е дребна гражданска война, която желаеме да доведем до европейско равнище ", сподели Макрон, представен от " Политико ".

Макрон споделя, че не упорства за въвеждане на протекционистични ограничения, само че че Европа не може повече да си разреши да бъде " единственото пространство в света, което поддържа това, което се създава от съперниците ", имайки поради, че американските и китайските компании сега могат да се възползват от френските тласъци за потребителите, които купуват екологични артикули като електрически транспортни средства и слънчеви панели, до момента в който френските ( и европейските) компании нямат достъп до такава помощ.

Новите ограничения ще бъдат част от законопроект за " зелена промишленост ", който би трябвало да бъде признат от френското държавно управление идната седмица. Текстът, препоръчан от министъра на стопанската система и финансите Бруно Льо Мер, ще включва и други ограничения, въодушевени от проекта на Съединени американски щати, като данъчни заеми за браншове, в това число акумулатори, термопомпи, вятърна и слънчева сила, които съгласно Макрон биха могли да генерират Евро 20 милиарда нови вложения до 2030 година " Това ще ни разреши да понижим доста вноса на стратегически елементи от други страни... като създадем това, ще се приведем в сходство (правеното) от Китай и Съединените щати ", сподели Макрон.в Елисейския замък в четвъртък.

Европейски Съюз също разгласи стратегия за предпочитано финансиране на браншове, свързани с нулевото произвеждане на излъчвания, само че Европейската комисия планува парите да идват главно от пренасочване на средства от други стратегии и държавно гарантиране за основаване на публично-частни партньорства, а не наливането на свежи пари в развиване на такива производства.

Еманюел Макрон е създател на концепцията за европейска самостоятелност (суверинитет), която разви през 2017 година и която, с помощта на войната в Украйна, си проби път най-много в региона на сигурността, където Европейски Съюз стартира за първи път в историята си да подтиква развиването на потенциала на отбранителната си промишленост и неотдавна реализира единодушие за оповестяване на първата си обща поръчка на снаряди, в която вземат участие 24 страни, само че не и България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР