Френският президент Еманюел Макрон осъди антисемистките обиди, насочени към известен

...
Френският президент Еманюел Макрон осъди антисемистките обиди, насочени към известен
Коментари Харесай

14-и уикенд с протести на жълтите жилетки: Президентът Макрон защити известен френски философ от антисемитски обиди

Френският президент Еманюел Макрон осъди антисемистките обиди, ориентирани към прочут интелектуалец от група протестиращи от придвижването на " жълтите жилетки ". Полицията също се намеси, с цел да отбрани философа Ален Финкелкраут, откакто той беше " бомбардиран " с обиди и антисемитски насмешки. Държавният глава съобщи, че това е " безусловно отричане " на това, което е направило Франция велика и няма да бъде толерирано.

Хиляди се включиха в антиправителствения митинг през днешния ден, който се организира за 14-и следващ уикенд, когато се навършват три месеца от началото на демонстрациите на " жълтите жилетки ". Те потеглиха в ранния следобяд от бул. " Шанз Елизе " и се насочиха към Айфеловата кула. Демонстрантите подсетиха пред медиите, че извоюваха анулация на повишаването на горивата - мотивът за експлоадирането на митингите. Те приканват за ненасилие след вчерашните вълнения на митингите.

Наложи се обаче служители на реда да обкръжат група, която се насочи към Финкелкраут и стартира да го наскърбява. 69-годишният евреин и учител съобщи пред в. Le Parisien, че е чул хора да викат " замърсен ционист " и " хвърли се в канала ". Коментира пред  в. Journal du Dimanche, че почувствал " безспорна ненавист ", ориентирана към него и би се уплашил за живота си, в случай че полицията не е била там. Преподавателят акцентира, че не всички протестиращи са нападателни.

Финкелкраут, наследник на полски имигранти, преди показваше съпричастност към протестиращите, само че и подлагаше на критика придвижването. Той показа, че президентът Макрон е приказвал с него по телефона в неделя и му е предложил помощ.

Инцидентът с него стана, откакто вътрешният министър предизвести, че антисемитизмът се " популяризира като отрова " в страната и че предишния уикенд са станали редица антисемитски произшествия в Централен Париж. Групи евреи са били предизвестени за надигането на вълна от антисемитизъм и ненавист против евреи и други малцинства в Европа.

Мерките за сигурност в Париж бяха засилени освен поради демонстрациите, а и поради обезвреждането на снаряд от Втората международна война в северния парижки квартал " Ла Шапел ". По тази причина близо 2000 души бяха евакуирани от домовете си, нарушен бе трафикът на Северната гара, на влаковете Евростар и на някои полети на летище „ Шарл дьо Гол ", преместени са и мигрантите, намерили заслон в региона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР