Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере представители на

...
Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере представители на
Коментари Харесай

Премиерът Петков за Северна Македония: Нищо няма да направим под натиск

Френският президент Еманюел Макрон изрази подготвеност да събере представители на управляващите в София и Скопие за сключване на двустранно съглашение, когато му пристигна времето. Българският министър председател Кирил Петков увери, че решение за Северна Македония няма да се взима под външен напън.

Френският президент Еманюел Макрон изрази подготвеност да събере в Париж, " когато му пристигна времето ", представители на управляващите в София и Скопие, с цел да сключат двустранно съглашение, което би разрешило да стартират договаряния за присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз, съобщи Франс прес. До края на месеца Франция е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз и от няколко седмици поставя напъните за намиране решение на разногласието сред двете страни, означават от Елисейския замък след телефонни диалози на Макрон с българския президент Румен Радев и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. В известието написа още, че френският президент е изразил своята " цялостна поддръжка за съглашение сред двете страни, което би асъдействало за добросъседските връзки и би конкретизирало европейската вероятност на Северна Македония.

Преди дни президентът Румен Радев съобщи, че към този момент няма съображение за среща с Макрон за Република Северна Македония. От прессекретариата на президента потвърдиха, че президентите на България и Франция са провели късно нощес телефонен диалог.

" По време на диалога бяха разменени позиции във връзка с европейската вероятност на Република Северна Македония. Българският държавен глава изрази упованието на страната ни за съответни резултати от РСМ в осъществяването на Копенхагенските критерии за участие, които да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка ", се споделя в известието.

Премиерът Кирил Петков още веднъж удостовери, че страната ни няма да взима решения под външен напън за евроинтеграцията на Република Северна Македония.

" Нищо няма да създадем под напън. Това би трябвало да е безусловно ясно на целия български народ. Това, което се опитваме да създадем, е да забележим дали българските стремежи и потребности за поддръжката на българите в Северна Македония могат да се подсигуряват през европейския развой. Това са диалозите, които се водят, само че това ще го оставя и на външно министерство, тъй като те сега вършат тези договаряния ", сподели Кирил Петков - министър председател на Република България.

Ако се реализира среща в Париж с посредничеството на Еманюел Макрон това би било огромно събитие, разяснява в предаването " Светът и ние " на Българска национална телевизия журналистът Тони Николов.

" Ако се случи, тъй като би било някакъв самобитен венец на френското председателство, залогът е извънредно огромен. Ако в действителност делегат или представител на България и на РСМ или президентът Радев и министър председателят Ковачевски се срещнат в Париж и реализиран единодушие, РСМ има голям късмет, изобщо и Западните Балкани да получат вероятност към огромното европейското семейство ", сподели Тони Николов.

Според Николов, в случай че такава среща не се състои, прозорецът за европейската вероятност на РСМ ще се затвори може би за години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР