Френският президент Еманюел Макрон е последният западен лидер, посетил Израел.

...
Френският президент Еманюел Макрон е последният западен лидер, посетил Израел.
Коментари Харесай

Защо френският президент Макрон посещава Израел?

Френският президент Еманюел Макрон е последният западен водач, посетил Израел. Ето какво би трябвало да знаете за неговото пътешестване:

Кога и къде дойде?

Макрон кацна на летище Бен Гурион в Тел Авив в 04:30 GMT във вторник.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Никой не е оставен да скърби в Газа, до момента в който бомбите на Израел предизвикват ежедневна гибел Франция не разрешава пропалестинските манифестации, репресира протестиращите на фона на войната в Газа Френският президент Макрон показва „ взаимност “ при посещаване в Израел на фона на войната в Газа завършек на списъка

Посещението на Макрон идва повече от две седмици, откакто бойци на Хамас нахлуха в Израел, убивайки минимум 1400 души, най-вече цивилни, в това число към 30 френски жители.

Каква е задачата на визитата му?

Макрон идва с проект от четири точки, заяви Алън Фишър от Ал Джазира от окупирания Източен Йерусалим. Макрон твърди, че всичките му точки са оперативни: той желае да предотврати ескалация, той желае да освободи останалите пленници в Газа, той желае гаранция за сигурност за Израел и също по този начин желае да работи за решение с две страни.

Той трябваше да се срещне с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, с цел да изрази „ цялостната взаимност “ на Франция с Израел, сподели френското президентство. Това е вследствие на неотдавнашното принуждение след нападението на Хамас от 7 октомври.

Освен това се чака Макрон да се заеме със „ запазването на цивилното население “ в Газа на фона на безмилостните бомбардировки на Израел и до момента в който се приготвя за сухопътна инвазия в палестинския анклав.

Макрон ще призове за „ филантропично помирение “, с цел да разреши обезверено нужната помощ в Газа, чиито 2,3 милиона души са значително лишени от вода, храна, електричество и други съществени доставки след израелска обсада, сподели Елисейският замък.

Макрон ще предложи възобновяване на „ същински кротичък развой “ за основаване на жизнеспособна палестинска страна в подмяна на гаранции от районните сили за „ сигурността на Израел “.

С кого различен ще се срещне по време на визитата си?

Скоро откакто кацна, Макрон посети израелско-френски жители, чиито членове на фамилията са починали при насилието. Той се срещна и със фамилиите на пленниците.

Планира се Макрон да се срещне с израелския президент Исак Херцог в 06:20 GMT.

Той възнамерява да се срещне и с опозиционните водачи Бени Ганц и Яир Лапид в Йерусалим, преди да организира взаимна конференция с Нетаняху в 10:00 GMT.

Също по този начин евентуално ще има продан с палестинския президент Махмуд Абас, краля на Йордания Абдула II, египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси и водачи на страните от Персийския залив, сподели Елисей.

Фишър също заяви, че Макрон също отива в Рамала, което го прави вторият водач, който прави това от началото на последната ескалация.

Каква е позицията на Франция до момента по този спор?

Франция поддържа решение с две страни и страната се застъпва за „ Израел и Палестина, живеещи един до друг в мир и сигурност, в границите на сигурни, интернационално приети граници “, както съобщи пратеник в Обединените народи (ООН) Общо заседание през 2012 година

Също по този начин счита, че Ерусалим би трябвало да бъде столица и на двете страни, съгласно уеб страницата на France Diplomacy.

Френският създател и специалист по израелско-палестинския спор Ален Греш сподели пред Ал Джазира, че Франция е осъдила израелската експанзия през 1967 година и е траяла с тази политика, като в същото време е признала страната Палестина. По това време Франция пое самодейността по този въпрос измежду страните в Европа и нейните старания кулминираха във Венецианската декларация, която приканва за договаряния с Организацията за избавление на Палестина (ООП). Това беше времето, когато Съединените щати към момента смятаха ООП за „ терористична “ организация.

През последните години обаче, до момента в който Франция твърди, че позицията й не се е трансформирала, „ позицията й в действителност се е трансформирала, защото в този момент развива двустранни връзки с Израел, като че ли Палестина не съществува “, сподели Греш. < /p>

Френското държавно управление от ден на ден се опълчва на палестинската идея, като даже се пробва да криминализира придвижването за протест, отнемане от вложения, наказания (BDS), добави Греш.

Какви са връзките на Франция с Израел/Палестина?

Франция призна Израел и откри дипломатически връзки през 1949 година, единствено година след основаването му. Франция поддържа Израел и неговия суверенитет, съгласно уеб страницата France Diplomacy.

След офанзивата на Хамас Макрон изрази цялостната поддръжка на Париж за правото на Израел да се пази, до момента в който Айфеловата кула беше осветена в цветовете на израелското знаме.

През 1982 година някогашният френски президент Франсоа Митеран изрази задачата за основаване на палестинска страна пред израелския парламент. Франция увеличи статута на Генералната делегация на Палестина във Франция към задачата на Палестина през 2010 година Франция гласоподава в поддръжка на това Палестина да стане държава-наблюдател на Организация на обединените нации през 2012 година

Защо хората стачкуват във Франция?

Хиляди хора демонстрираха в неделя на Place de la Republique в пропалестински митинг, до момента в който броят на жертвите от израелските въздушни набези в Газа набъбна до близо 5100.

Това беше първият митинг, позволен от френската полиция измежду последните пропалестински митинги в разнообразни френски градове.

По време на предходни пропалестински митинги френската полиция разруши протестиращите, употребявайки сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да ги разпръсне. Това стана, откакто министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин подреди възбрана на всички пропалестински демонстрации в името на „ публичния ред “.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР