Френският парламент одобри закон, с които силно да се ограничи

...
Френският парламент одобри закон, с които силно да се ограничи
Коментари Харесай

Край на розовата шунка във Франция

Френският парламент утвърди закон, с които мощно да се ограничи използването на нитрити в модифицираните меса и настоя до 2 юни месопреработвателната промишленост да преразглежда рисковете за здравето от сходни добавки.

Нитритните соли се употребяват необятно при модифицираните меса като шунка, бекон и саламите като удължават периода на валидност на продукта и му придават пресен розов цвят. Но отчет на Световната здравна организация от 2015 година класифицира модифицираните месо, третирани с нитритни соли като канцерогенни, защото прибавянето на тези консерванти може да докара до образуването на евентуално причиняващи рак съединения в тялото.

Националната здравна организация ще разгласява отчет за рисковете за здравето от нитритите до края на юни, след което държавното управление ще има 12 месеца, с цел да дефинира тактика за понижаване или последователно унищожаване на консерванта.

Според настоящето френско и европейско законодателство, нитритите се смятат за безвредна добавка. И в този момент Франция употребява по-малко от позволените 150 mg/kg като ползва към 110 мг нитрити на кг.

В момента 90% от всички сушени меса съдържат нитрити, само че някои от най-големите компании като притежаваните от Nesltle Herta или Fleury Michon към този момент пускат артикули без нитрити.

Въпреки това, близо 300 дребни и междинни компании в месопреработвателната промишленост ще изпитат компликация с продукцията си, защото неналичието на консервант ще понижи периода на валидност и ще усили риска от бактериални инфекции.

 
10 рискови съставки в наличието на модифицираните храни, които да избягвате

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР