Френският министър на финансите Брюно Льо Мер обеща днес да

...
Френският министър на финансите Брюно Льо Мер обеща днес да
Коментари Харесай

Франция предприема действия, ако търговците на дребно на хранителни стоки не намалят цените

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер даде обещание през днешния ден да предприеме дейности против търговците на дребно на хранителни артикули, в случай че те не трансферират понижаването на цените на стоките на едро върху потребителите, които се борят да се оправят с повишените разноски за живот, съобщи Ройтерс.

Глобалните цени на едро на питателните артикули са се намалили, само че френските търговци на хранителни артикули на дребно и доставчиците им са се споразумели за приблизително нарастване на цените от 10 на 100 в годишните договаряния от март, които и съгласно двете страни са били нужни, с цел да се покрият по-високите индустриални разноски. 

Льо Мер неведнъж прикани през последните дни и двете страни да възобновят договарянията, с цел да подсигуряват, че спадът на цените на едро на питателните артикули ще доближи и до потребителите.

" Ако (търговците) не създадат това, то ние ще ги призовем във финансовото министерство, а, в случай че и това е незадоволително - ще използваме всичките си пълномощия,

с цел да подсигуряваме, че огромните промишлени компании ще трансферират този спад и върху крайните консуматори ". Това съобщи Брюно Льо Мер по време на посещаване в компания в Северна Франция.

Той не посочи тъкмо какви дейности се плануват, само че френските органи за отбрана на потребителите и конкуренцията дават отговор пред Льо Мер, напомня Ройтерс.

Поставено под напън поради прокарването на непопулярната пенсионна промяна, държавното управление на президента Еманюел Макрон поставя старания да покаже, че се оправя с всекидневните проблеми на хората като покачващите се цени на питателните артикули. 

В резултат на съглашението сред търговците на дребно и доставчиците цените на питателните артикули във Франция са скочили с рекордните 15,8 на 100 през март

по отношение на миналата година, ограничавайки спада на общата инфлация в страната единствено до 6,6 на 100, която в противоположен случай би се намалила още поради по-ниските цени на силата. 

Повишението е реалност, въпреки и световните цени на питателните артикули да са намалели през март за 12-и следващ месец и са се намалили с 20,5 по отношение на рекордния си най-много, година след съветската инвазия в Украйна, съгласно данните на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО). 

" Не разбирам за какво, когато цените скочат, фирмите незабавно пристъпват към покачване, само че, когато цената на пшеницата се намали, са нужни три месеца, с цел да поевтинеят макаронените произведения. Това е недопустимо ", разяснява Льо Мер. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР