Френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен предизвика какофония от критики

...
Френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен предизвика какофония от критики
Коментари Харесай

Френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен вдигна буря около плана си да проведе марш срещу антисемитизма

Френският крайнодесен водач Марин Льо Пен провокира дисхармония от рецензии по отношение на проектите си да участва на марш през уикенда, за да стачкува против възходящия антисемитизъм във Франция , като критиците споделят, че нейната тогавашна партия парий не е съумяла да се отърси от антисемитското си завещание макар растящата политическа легитимност, предава „ Асошиейтед прес “.

Премиерът Елизабет Борн , голям брой политически партии и жители ще участват на неделното шествие . Льо Пен съобщи, че тя и нейната партия Национално обединяване също ще бъдат там, което някои виждат като опит да се употребява войната сред Израел и Хамас , с цел да стане по-добре възприемана от всеобщите гласоподаватели.

Основателят на партията Жан-Мари льо Пен , нейният татко, беше неведнъж осъждан за антисемитска тирада на омразата и омаловажаваше обсега на Холокоста . Дъщерята Марин – вицешампион на последните два президентски избора и евентуално главен кандидат през 2027 година – работи за заличаване на имиджа на партията, като изгони татко си и промени името ѝ от Национален фронт на Национално обединяване.

Но актуалният президент на партията Джордан Бардела разяснява в изявление за BFM TV тази седмица, че не счита, че Жан-Мари Льо Пен е антисемит, забележка, която съживи връзката сред минало и настояще.

В сряда представителят на държавното управление Оливие Веран съобщи, че партията на Марин Льо Пен няма място на това, което се назовава огромно гражданско шествие . Той обаче означи, че шествието е обществено и че „ всеки е свободен съгласно съвестта си да взе участие или не “ .

Маршът беше призован от водачите на Сената и долната камара на Народното събрание, Националното заседание, на фона на тревожното повишаване на антиеврейските дейности във Франция от началото на войната на Израел против Хамас след изненадващата му офанзива против Израел на 7 октомври.

Към сряда чиновниците са преброили 1159 антисемитски акта от 7 октомври, близо три пъти повече от всички актове против френски евреи през 2022 година, съгласно Министерството на вътрешните работи. Франция има най-голямото еврейско население в Европа, само че като се има поради личното ѝ съдействие с нацистите през Втората международна война , антисемитските дейности през днешния ден отварят остарели белези. По радио RTL Льо Пен акцентира:

„ Разбира се, че ще вземам участие. Президентът на партията Бардела ще бъде там. Всички наши определени чиновници ще бъдат там и аз приканвам всички наши членове, всички наши гласоподаватели да дойдат. “

Еврейската формация, известна като CRIF, е измежду тези, които споделят, че Льо Пен не е добре пристигнала . Председателят на Камарата на представителите Яел Браун-Пивет, която прикани за марша с водача на Сената, сподели по телевизия TF1 в сряда вечерта, че не са поканени политически партии, само че че тя няма да марширува „ до “ Льо Пен.

Имаше по-малко звук към оповестеното наличие на марша на даже по-твърдо десния политик Ерик Земмур , чиято дребна партия „ Реконкиста “ източи някои водещи фигури от Националното рали, в това число племенницата на Льо Пен Марион Марешал, която също би трябвало да излезе на демонстрацията.

Както партията на Земмур, по този начин и Льо Пен се прицелват в това, което крайната десница назовава „ потопяване “ на мигранти , основно мюсюлмани, и показват опасения, че френският метод на живот се прекатурва.

С 88 депутати от Националното рали в долната камара Льо Пен, която към този момент е народен представител, се трансформира в политическа мощ, с която би трябвало да се преценяват, за разлика от Земмур.

И въпреки всичко недоверието се вкопчва в партията на Льо Пен .

„ Изобщо нямам доверие в нормализирането на Националното рали “ , посочи Борн през май по Radio J, радиостанцията на еврейската общественост, като сподели, че счита, че има „ рискова идеология “.

„ Промяната на думи не трансформира корените “ , възрази тя, добавяйки по въпроса „ да, също правоприемник на Петен “, имайки поради маршал Филип Петен, който оглавяваше колаборационисткото държавно управление на Виши през Втората международна война.

Това, което може да е изненада за критиците на Льо Пен, че известният ловджия на нацисти Серж Кларсфелд сподели в изявление, оповестено в четвъртък във всекидневника Le Figaro, че наличието в неделя на Льо Пен и нейната партия за него е „ изцяло позитивно “. Той означи, че правосъдните дейности на неговата асоциация, Синовете и дъщерите на депортираните евреи от Франция, са довели до наказание на Жан-Мари Льо Пен. Кларсфелд акцентира:

„ За мен ДНК-то на крайната десница е антисемитизмът. Така че, когато видя огромна партия, израснала от крайната десница, да изостави антисемитизма, отрицанието и да върви към републиканските полезности, аз се веселя. “

Френският президент Еманюел Макрон , обръщайки се към крайната десница, без да посочва никого, сподели в тирада в сряда пред масоните на нацията:

„ Някои се преструват, че поддържат нашите еврейски сънародници, като бъркат отхвърлянето на мюсюлманите и поддръжката на евреите. “

Това не е първият път, когато политическата класа държи Льо Пен на разстояние по време на шествията . Тя на процедура беше отритната да направи „ марша на единството “ през 2015 година, който притегли международните водачи след три терористични офанзиви . Льо Пен се отдръпна във притежание на партията в Южна Франция, Бокер, и организира дребен марш там. Съвсем неотдавна, през 2019 година, тя се причисли към голям митинг против пенсионната промяна на държавното управление, само че трябваше да бъде изведена незаконно поради митинги против нея.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР