Френските депутати утре ще гласуват широко обсъждания законопроект, който ще

...
Френските депутати утре ще гласуват широко обсъждания законопроект, който ще
Коментари Харесай

Френските депутати обсъждат забрана на дискриминация, свързана с афроплитките

Френските депутати на следващия ден ще гласоподават необятно разисквания законопроект, който ще разгласи за противозаконна дискриминирането против афроплитки, други типове сплетена коса и всевъзможни други прически, цветове или текстури на косата, съобщи Ройтерс.

Оливие Серва, негър народен представител от френската отвъдморска територия Гваделупа, който е изготвил законопроекта, сподели, че той ще разреши на жертвите на дискриминация, която съгласно него има „ опустошително влияние “, да печелят делата си в съда.

„ Необходимо е да разпишем ясно в нашия закон, че дискриминирането въз основа на типа на косата е противозаконна ", сподели той. „ Много хора страдат (от дискриминация поради типа на косата си) и би трябвало да вземем това под внимание “, добави той пред Ройтерс.

Серва цитира изследване на „ Дав “ и „ Линкдин “ от 2023 година, което демонстрира, че две от всеки три чернокожи дами в Съединени американски щати трансформират прическата си за изявление за работа и че е 2,5 пъти по-вероятно косите на чернокожите дами да бъдат признати като непрофесионални.

В Съединени американски щати минимум 23 щата са приели закони за предотвратяване на хората от дискриминация, обвързвана с типа на косата им на работното място и в държавните учебни заведения.

Но във Франция не всички одобряват предлагането, макар че страната се гордее със своя културен универсализъм и твърди, че всички хора са равни, като също така не разрешава етнически квоти или даже събиране на данни въз основа на етническа принадлежност.

Несъгласие показват най-вече консервативните и крайнодесните депутати, написа Българска телеграфна агенция.

Фабиен ди Филипо, народен представител от консервативната партия „ Републиканците “, оспори потребността от този закон, защото към този момент има закон, който не разрешава дискриминирането въз основа на външния тип.

В изявление в парламентарната комисия, която разиска плана преди дебата в пленарната зала, той сподели: „ Трябва ли на следващия ден да чакаме законопроект за дискриминирането на плешивите хора, които съгласно мен са незадоволително показани в рекламите на шампоани? "

Законопроектът има за цел да внесе американското мислене във френското законодателство, сподели Ди Филипо.

Серва отхвърли аргумента му, като сподели, че има еднакъв брой страдащи от дискриминация, обвързвана с типа на косата от двете страни на Атлантическия океан.

Законопроектът, който има за цел да забрани всякаква дискриминация против текстурата на косата или типа на подстригването й, ще отбрани и русите дами от сексизъм, отбелязва Ройтерс.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР