Френските депутати обсъдиха дали да запишат правото на аборт в

...
Френските депутати обсъдиха дали да запишат правото на аборт в
Коментари Харесай

Франция обмисля да закрепи правото на аборт в конституцията


Френските депутати разискаха дали да запишат правото на аборт в конституцията, като депутати от левицата и центъра споделиха, че анулацията от Върховния съд на Съединени американски щати на значимо решение през юни демонстрира нуждата от нови стъпки, предава Ройтерс.

Жените имат законно право на аборт във Франция според закон, признат през 1974 година и обновен няколко пъти от този момент, като последната смяна през февруари уголемява достъпа до аборт до 14-тата седмица на бременността от 12.

Вписването на това право в конституцията в допълнение ще го отбрани и ще направи по-трудно анулацията му във Франция, сподели депутатът от " Непреклонна Франция " Матилд Пано.

" Целта е да се предотврати всевъзможен декаданс ", сподели Пано пред Народното събрание. " Не желаеме да даваме никакъв късмет на хора, които са враждебни към правата на абортите и контрацепцията.

Правата на аборт са по-широко признати във Франция, в сравнение с в Съединените щати или някои други страни от Европейски Съюз. Около 83% от французите са удовлетворени от обстоятелството, че абортът е легален, сподели изследване през юли, което е с 16 % повече, в сравнение с преди към 30 години. Същото изследване сподели, че 81% поддържат прибавянето на правото на аборт в конституцията.

Депутатите ще гласоподават в четвъртък предложение, импортирано от левицата, а идната седмица и от партията на президента Еманюел Макрон, като и двете ще дадат необятна конституционна гаранция за правата на аборт.

И въпреки всичко консерваторите и крайната десница значително се опълчиха на него и мнозина биха обмислили да придадат повече тежест на закона от 1974 година

" Спрете да си играете със страховете от анулация на правата на абортите, което знаете, че е невероятно във Франция ", сподели крайнодесният народен представител Еманюел Менар.

Но даже в случай че долната камара на Народното събрание, където партията на Макрон е най-голямата партия, в действителност гласоподава едно от двете оферти тази или идната седмица, пътят към вписването на правото на аборт в конституцията няма да е елементарен.

За да се промени конституцията, законопроектът би трябвало да бъде гласуван и от Сената. Последният се управлява от десницата и предишния месец отхвърли междупартиен законопроект, ориентиран към конституционализиране на правото на аборт и контрацепция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР