Френски учени установиха как мастилото от татуировка се прехвърля от

...
Френски учени установиха как мастилото от татуировка се прехвърля от
Коментари Харесай

Учени откриха как да се изтрият по-добре татуировките

Френски учени откриха по какъв начин мастилото от татуировка се трансферира от мъртви на живи кафези, а това открива вероятности за създаване на по-ефикасна технология за изтриването й, съобщи Франс прес.

Макар непрестанно да се възвръща, кожата има учудващата дарба да съхранява десетилетия наред рисунки върху повърхността си. Учени от центъра по имунология Марсилия-Люмини считат, че са разкрили по какъв начин се прави това, отхвърляйки хипотезата, че “клетката носителка на пигмент живее вечно”.

Тази догадка бе сложена под въпрос, означиха от Френския народен институт за здравни и медицински проучвания.

Основният въпрос е в какъв тип кафези се складира мастилото. Смяташе се, че става въпрос за фибробластни кафези, свързани с формиране на белег при зарастване на рани. Оказа се обаче, че мастилото се складира в макрофаги – имунни кафези, които пазят организма от патогенни сътрудници, като ги гълтам. Макрофагите наподобява вършат същото с мастилото и си го предават от едно потомство на друго.

“Цикълът, обвързван с хващане, освобождение и наново хващане на пигмента, е непрекъснат в татуираната кожа”, разясниха учените. Феноменът бе следен върху опашката на татуирана генномодифицирана лабораторна мишка, която можела да умъртви макрофаги в организма си, с цел да бъде интензивен процесът. “Видът на татуировката оставаше неизменен, защото мъртвите макрофаги освобождаваха пигмента в обкръжаващи ги зони, преди през идващите няколко седмици той да бъде обхванат от нови макрофаги”, прецизираха учените.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР