Френската Total и австрийската OMV, които проучват черноморския Блок 1-21

...
Френската Total и австрийската OMV, които проучват черноморския Блок 1-21
Коментари Харесай

Две мощни компании очакват да намерят 13 млрд. куб. м газ край Варна

Френската Total и австрийската OMV, които изследват черноморския " Блок 1-21 Хан Аспарух " за находища на природен газ, чакат да намерят 13 милиарда куб. м в източната част на блока. Това обявиха представители на двете компании пред Комисията по енергетика в четвъртък.

Новината разяснява във Фейсбук профила си ръководителят на Комисията Делян Добрев (ГЕРБ), който съобщи, че ще предложи страната да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. Добрев ще внесе план на решение за това идната седмица.

През идната седмица ще увещавам сътрудниците от останалите парламентарни групи да приемем Решение на Народно събрание, с което да възложим на кабинета да контракти присъединяване на България като акционер в този план. Така от една страна ще печелим от концесионните хонорари, а от друга ще разделяме и облагата с TOTAL и OMV “.

Съгласно Закона за подземните благосъстояния, Total и OMV ще би трябвало да платят 30% концесионно заплащане на страната, което би означавало 2.7 милиарда лева на година, които да влязат в бюджета, изчислени при сегашната цена на газа, добавя той. 

Добрев обосновава предлагането си с калкулации какво значи това за България във финансово изражение.

13 000 000 000 куб. м газ се равнява на 137 150 000 Мвч газ. Цената на борсата през днешния ден е 33.05 евро на Мвч (най-ниската за последната 1 година). 137 150 000 х 33,05 = 4 532 807 500 евро (близо 9 милиарда лева) “.

Така, по негови калкулации, Брутният вътрешен продукт на страната ще скочи с 5%, което би било най-големият растеж за последните 15 години.

Консумацията на България сега е към 2.5 милиарда куб. м, а добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната, написа още той.

Българските надежди 

За това, че Total Energy и OMV ще търсят сътрудник в лицето на страната се заприказва още през февруари тази година. 

Компаниите тогава оценяваха опцията да създадат сондаж при започване на 2024 година, само че дефинираха начинанието за " рисковано и скъпо “. Затова компанията търси нови вложители, в това число от българска страна. Засега не е ясно какъв брой ще коства новия сондаж, само че при подписвнето на съглашението за удължаването на изследванията през 2022 година двете компании обявиха, че ще бъдат вложени още 1.5 млн. евро. 

Тъй като прокарването на дълбоководен изследователски сондаж в Черно море е рисковано и скъпо, интензивно търсим трети сътрудник за плана, с цел да споделим разноските и рисковете “, сподели шефът на " ТоталЕнерджис Екологичен потенциал България “ Лю Стънф.

Най-големи очаквания за разкриване на въглеводороди, и по-специално природен газ, са съсредоточени в източната част на блока " Хан Аспарух “, намиращ се в изключителната икономическа зона на България в Черно море, споделят от " ТоталЕнерджис Екологичен потенциал България “. Близо до него, единствено на 5 км от българските води, се намира турският бунар " Чайджума-1 “, в който, по данн на турската страна, бяха открити 58 милиарда кубически метра ресурси от природен газ.

Наличието на подобен газов модел в България обаче остава да бъде потвърдено посредством сондаж, съобщи economic.bg. 

Всъщност в изследванията на този блок бяха фокусирани услилията на три интернационалните компании – френската Total Energy, австрийската OMV и испанската Repsol. През 2020 година при подписването на удължаването на контракта за изследването на територията Repsol се отхвърли поради " смесените резултати “. Така останаха " Тотал Е&П България " Б.В. и " ОМВ Офшор България " ГМБХ като делът на първата е 57.14%, а на втората – 42.86%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР