Френската прокуратура започна разследване на терористичен заговор, след като мъж,

...
Френската прокуратура започна разследване на терористичен заговор, след като мъж,
Коментари Харесай

Терористът от Париж е трябвало да бъде лекуван в болнични условия

Френската прокуратура стартира следствие на " терористичен скрит план ", откакто мъж, прочут на управляващите като коренен ислямист с психологични проблеми, намушка до гибел екскурзиант и рани други двама души в центъра на Париж през уикенда, преди да бъде задържан. Атаката в събота вечерта покрай Айфеловата кула пристигна, когато Франция е на най-високо равнище на паника на фона на войната сред Израел и Хамас. Прокурори за тероризъм споделиха пред Агенция Франс Прес в неделя, че проверяват нападателя с нож и чук, разпознат като Арман Раджабпур-Мияндоаб, френски жител, роден през 1997 година от родители иранци. Арестуван на място, той е обвинен в ликвидиране и опит за ликвидиране " по отношение на терористичен скрит план ".

23-годишен мъж, разпознат от правосъден източник като германско-филипински жител, почина при офанзивата, макар че водач на такси се намеси, с цел да държи нападателя надалеч от брачната половинка му. Патрик Пелу, дежурен доктор по неотложност по време на офанзивата, сподели, че и двете двойки са били медицински сестри, добавяйки, че дамата е била мощно шокирана, само че не е потърпевша. Ранени са 66-годишен английски жител и 60-годишен французин. Министърът на опазването на здравето Орелиен Русо сподели пред телевизионния оператор France 3, че ранените жертви са претърпели единствено „ повърхностни (физически) контузии, само че несъмнено психически контузии, които ще бъдат големи “.

Междувременно държавни водачи, в това число министър-председателят госпожа Елизабет Борн и министърът на вътрешните работи Джералд Дарманен, трябваше да проведат среща по сигурността. „ Няма да се поддадем на тероризма “, написа Борн в X, до момента в който президентът Еманюел Макрон сервира своите съболезнования на фамилията на убития мъж.

Раджабпур-Мияндоаб, прочут на управляващите с екстремизъм, извикал " Аллаху Акбар " - на арабски " Бог е най-великият " - до момента в който удрял, сподели Дарманен на сцената до моста Бир Хакеим над река Сена. Заподозреният, който живееше с родителите си в региона на Есон на юг от Париж, сподели на полицията, че не може да търпи убиването на мюсюлмани в " Афганистан и Палестина " и упрекна Франция, че е " съизвършител в това, което Израел прави " в линията Газа, добави Дарманен. Германският вътрешен министър Нанси Фейзер осъди " отвратителното " закононарушение в изявление за медийната група Funke, добавяйки, че службите за сигурност на Берлин " работят в тясно съдействие " с Париж. „ Войната в Газа след терористичния акт на Хамас (от 7 октомври) утежни опасността “, сподели Фейзер, предупреждавайки, че „ опасността от ислямския тероризъм е остра и сериозна “.

Източници от полицията и службите за сигурност потвърдиха, че нападателят е поел отговорност във видеоклип в обществените медии, до момента в който нанася удара, говорейки за „ актуалните събития, държавното управление (и) убийството на почтени мюсюлмани “. Разследващите ще проучат в детайли здравната му история, сподели източник от сигурността пред AFP, като добави, че нападателят е " доста неустойчив и елементарно се въздейства ". Раджабпур-Мияндоаб е бил „ следен по метод, който не значи, че е бил приет в болница, а е трябвало да следва курс на лекуване “ за психологичните си проблеми, сподели министърът на опазването на здравето Русо. „ Както постоянно в тези случаи, има комбинация от идеология, човек, който елементарно се въздейства, и, за жалост, психиатрия “, добави той.

 Дарманен сподели, че мъжът е бил наказан преди този момент през 2016 година на четири години затвор за обмисляне на друго нахлуване в парижкия бизнес регион Ла Дефанс, което не е съумял да извърши. 

Напрежението се увеличи във Франция, населявана от огромно еврейско и мюсюлманско население, след офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври и израелското бомбардиране на линията Газа. Сигурността в Париж също е под изключително внимание, защото се приготвя за семейството на Летните олимпийски игри през 2024 година През октомври учителят Доминик Бернар беше погубен в северния френски град Арас от млад радикализиран ислямист от кавказкия район на Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР