Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации в

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации в
Коментари Харесай

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че студентските демонстрации в американските университети в поддръжка на палестинците няма да доведат до смяна в политиката му към района на Близкия изток.

" Разбирам, че хората изпитват мощни страсти по този въпрос и имат своите убеждения. В Съединените щати ние пазиме и почитаме правото им да показват мнение, но това не значи всепозволеност.

Това би трябвало да става без принуждение, без опустошение, без ненавист и в границите на закона ", съобщи Байдън, представен от Агенция Франс Прес.

На въпроса дали митингите са го предиздвикали да промени политиката си във връзка с района на Близкия изток, Байдън отговори: " Не ".

Байдън съобщи също по този начин, че на никое място в Съединени американски щати няма място за антисемитизъм и закани към еврейски студенти, както няма място и за ислямофобия и други форми на дискриминация.

Протестите в американските университети започнаха преди към две седмици. В тях вземат участие най-вече пропалестински настроени студенти, които не са съгласни с управленията на образователните заведения. Младежите излизат на демонстрации в десетки американски университети и изискват от управленията да пресечен всевъзможни връзки с Израел или компании, свързани с спора в линията Газа.

От началото на митингите вече са арестувани над 1000 души. Най-активните демонстрации се организират в Колумбийския университет, Градския университет на Ню Йорк, Калифорнийския университет, Аризонския университет, Тексаския университет и други Почти на всички места има конфликти с полицията, като в някои случаи чиновниците на реда употребяват несмъртоносни сълзотворни и гумени патрони.

В същото време американските медии означават, че студентските митинги могат да повлияят на ориста на Байдън на президентските избори през ноември 2024 година Така някои конгресмени от Демократическата партия към този момент показват опасения, че американската юноша, която в последно време не е била въодушевена от Байдън, може дефинитивно да се разочарова от него поради нежеланието на президента да оказва помощ интензивно на палестинците.

Съперниците на Байдън от Републиканската партия също подхванаха тематиката на митингите, виждайки опция да подлагат на критика това, което считат за прекомерно произраелска политика на американския президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР