Френската прокуратура изложи днес мотивите си за поисканите от нея

...
Френската прокуратура изложи днес мотивите си за поисканите от нея
Коментари Харесай

Делото за парижките атентати през 2015 г. навлезе в решителна фаза

Френската прокуратура изложи през днешния ден претекстовете си за поисканите от нея неоправдателни присъди в историческия правосъден развой против 20 души, обвинени, че са изиграли решаваща роля в подготовката и осъществяването на атентатите в Париж  през ноември 2015 година, които бяха най-голямото мирновременно нахлуване против Франция. За тази офанзива тогава отговорност пое " Ислямска страна ", починалите бяха 130 жертви, а ранените стотици, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Тримата прокурори по делото обобщиха показанията, дадени през деветте месеца на процеса, почнал през септември. Делото се гледа в особено издигнат за задачата и строго охраняван комплекс в Париж, помещаващ се на територията на правосъдната палата. Той включва 12 зали, които да могат да одобряват огромния брой потърпевши, юристи и публицистите, отразяващи процеса.

Безразборните всеобщи убийства с огнестрелно оръжие, които бяха осъществени на 13 ноември 2015 година в парижка концертна зала, в заведения и на националния стадион, доведоха до интензивни френски военни дейности против екстремистите в чужбина и до огромни и строги ограничения на силите за сигурност в самата Франция.

В правосъдната зала бяха 14 от обвинените. Почти всички от останалите шестима без един - което не е доказано - са починали в Ирак или Сирия. Повечето от обвинените са упрекнати в съучастие при правенето на подправени самоличности, прехвърлянето на атентаторите от Сирия в Европа и снабдяването им с пари, телефони, взривни субстанции и оръжие.

Салах Абдеслам, единственият оживял от отряда атентатори от онази вечер в Париж, е главният обвинен по делото, само че той наруши мълчанието си едвам през април.

" Не всички са джихадисти, само че всички подсъдими са приели да вземат участие в терористична организация или по разбиране, или поради боязън, или поради лакомия ", сподели пред съда тази седмица прокурор Никола Браконе.

Твърденията, че Франция е била нападната поради ролята ѝ в многонационалната коалиция против " Ислямска страна " - както обявиха някои от обвинените - са единствено " оправдание ", добави Браконе.

Абдеслам, единственият член на отряда, който не се е включил към самопровъзгласилия се халифат на " Ислямска страна " в Сирия, сподели пред съда, че той е бил включен в отряда в последния миг. Той съобщи, че се е " отказал " от задачата си да се взриви в бар в Северен Париж. Прокурор Никола Льо Бри отхвърли да одобри това изказване и се обърна към съда с думите " Той се пробва да ви заблуди ".

Братът на Абдеслам, който беше един от атакувалите парижки кафенета, беше погубен на място.

Друг основен обвинен Мохамед Абрини предходната вечер придружил отряда до Париж и след това се върнал в Белгия. Той беше задържан след атентатите през март 2016 година против летището и метрото в Брюксел.

" Салах Абдеслам и Мохамед Абрини въобще не са крили ангажираността си с джихадистите, само че и двамата са пробвали да прикрият доказателствата за възгледите си ", сподели прокурор Льо Бри.

Той означи, че в кафенето в брюкселския квартал " Моленбек ", чиито съдържатели били Абдеслам и брат му, " се продавали алкохол и опиати, само че се предложила и джихадистка агитация ".

Кафенето " се е трансформирало във фенклуб на Абделхамид Абауд ", индивида, представян като уредник на атентатите. Той беше погубен от френската полиция, която го беше обкръжила край Париж.

Делото ще продължи със защитните пледоарии. За 27 юни са планувани заключителните изявления на обвинените пред съда, а на 29 юни се чака да бъдат произнесени присъдите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР