Френската Crédit Agricole подготвя оферта за покупка на бизнеса на

...
Френската Crédit Agricole подготвя оферта за покупка на бизнеса на
Коментари Харесай

Société Générale има потенциален купувач за банката си в Полша

Френската Crédit Agricole приготвя оферта за покупка на бизнеса на Société Générale в Полша, оповестяват източници на Bloomberg. Все още няма елементи към предлагането на възможния покупател, нито мнения от двете банки.

Миналата седмица стана ясно, че Société Générale изследва продажбата на полскoтo си поделение Eurobank, което е обект на възходящ напън от страна на съперниците.

Eurobank е 17-ата по величина банка в страната с активи от 14 милиарда злоти (3.9 милиарда долара), а през предходната година осъществя чиста облага от 103 млн. злоти. Въпреки това, тя е над 20 пъти по-малка от най-големия заемодател в Полша - държавната PKO BP, написа Reuters.

 Raiffeisen готви IPO на банката си в Полша
Raiffeisen готви IPO на банката си в Полша

И в това време води договаряния с покупател

Société Générale се отдръпва от банкирането на дребно в източноевропейската страна, защото не може да извърши задачата си да е измежду 3-те топ банки на локалния пазар.

Това е нормалната цел на френската банкова група, която ползва на всеки пазар. В Полша обаче тя има дял от едвам 1.1% от потребителските заеми, който явно не я удовлетворява.

Потенциалният покупател на полския бизнес на Société Générale изглеждаше неразбираем, защото огромни играчи като BNP Paribas и Santander към този момент купиха по-малки банки в страната.

 Raiffeisen Bank продава главния си бизнес в Полша
Raiffeisen Bank продава главния си бизнес в Полша

Австрийската група се освобождава от проблематичните си интервенции

Сега обаче се появява Crédit Agricole, която е втората най-голяма банка във Франция по мярка на активите. Тя към този момент има банков бизнес в Полша и разгласи, че счита да се уголемява в страната и ще се възползва от благоприятни условия, които й се открият.

Водещите френски банки демонстрират все по-голям интерес към полския банковия пазар. Лидерът BNP Paribas сега купува полското поделение на Raiffeisen Bank в договорка за 775 млн. евро, която се чака да бъде финализирана до края на годината.

Продажбата на Eurobank е част от по-широка наклонност на консолидация в банковия бранш на Полша, която през последните години се форсира при ръководството на консерваторите от " Право и правдивост ". Управляващите, известни с евроскептичните си възгледи, се пробват да насърчат локалната благосъстоятелност и да понижат въздействието на непознатите вложители в полския банков бранш.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР