Франция издава рядка „червена тревога“ за гореща вълна на юг

...
Франция в понеделник следобед издаде червена тревога“ за четири южни
Коментари Харесай

Франция в понеделник следобед издаде „червена тревога“ за четири южни региона на фона на период от прекалено горещо време, като температурите се очаква да достигнат връх от 41 градуса по Целзий (106 градуса по Фаренхайт) в долината на Рона.

Сигналът, най-сериозният във Франция, позволява на местните власти да отменят спортни или културни събития и да затворят обществени съоръжения, ако е необходимо.

Департаментите, към които е насочен сигналът, който влезе в сила в 16:00 местно време (14:00 GMT), са Рона, Дром, Ардеш и Горна Лоара, съобщи Meteo France.

Това беше шестият път, когато френската метеорологична служба задейства червена тревога, част от правителствената програма за защита на населението по време на периоди на екстремно време, и за първи път такава честота тази година.

„Ние сме подготвени за този вид метеорологично събитие. Ние просто засилваме превенцията“, каза министърът на здравеопазването Орелиен Русо пред репортери. „Нашето послание към населението е за максимална бдителност.“

На този етап френските болници не са били свидетели на „някакво изключително масово“ увеличение на броя на хората, търсещи спешна помощ за заболявания, свързани с топлината, добави той.

По-рано в понеделник Meteo France издаде оранжева тревога за половината от територията на страната, като каза, че температурите ще достигнат между 35 и 38 C (95 до 100 F) в повечето от засегнатите департаменти. Пикове от 41 по Целзий се очакваха на югозапад и в долината на Рона.

Очаква се температурите да се повишат до между 40 и 42 по Целзий (104 и 108 F) във вторник следобед в южните департаменти Ардеш, Дром, Воклюз и Гард , каза Meteo France.

Отделно френската енергийна компания EDF заяви, че е удължила прекъсването на нейния 1,3-гигаватов ядрен реактор Golfech 2 в югозападна Франция в понеделник, тъй като речната вода, използвана за охлаждане на реактора, е надвишила максималните температури поради гореща вълна.

Някои технически проблеми в реактора също изиграха роля за забавянето на рестартирането до 25 август, каза говорител на EDF. Реакторът е офлайн от 27 март и беше планирано да се рестартира в неделя.

Нивата на температурата на водата за целите на охлаждането в завода Bugey и друг реактор по поречието на река Рона в югоизточната част също бяха забелязани да надхвърлят указанията на правителството до август. 24, показват данните на Refinitiv. EDF по-рано обяви предупреждения за производство в завода в Bugey.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР