Франция смята храната за дар от небето. Французите не се

...
Франция смята храната за дар от небето. Французите не се
Коментари Харесай

Как французите ядат толкова много масло и сирене, но не дебелеят?

Франция счита храната за подарък от небето. Французите не се вманиачават в суперхраните като останалия свят, който е полудял по здравословното хранене, само че блажено ядат цялостни с масло кроасани, големи количества мазно сирене, салами и фоа гра, тежки сосове и всевъзможни калорични десерти.

Поливат всичко това постоянно и щедро с вино, а обедната отмора, в която съвсем всичко затваря за часове и хората се отдават на хранене, е закон, написа pochivka.blitz.bg.

На фона на всичко това французите не наподобяват нездрави или дебели, макар големите количества мазнини, месо и алкохол, които гълтам.

Това кара нас, останалите недоумяващи европейци, да се чудим дали те не са някакви генетични късметлии, или има някаква друга измама, тъй като - обезпечено - в случай че ние ядем толкоз масло и камембер, резултатът ще счупи кантара много бързо.

Този въпрос вълнува и науката от много време и преди няколко десетилетия му е обещано име: Френският абсурд . Той произлиза от изследвания, които демонстрират, че макар високия банкет на мазнини, равнищата на коронарна болест на сърцето и на сърдечно-съдови заболявания измежду популацията на страната са релативно ниски.

Освен това Франция е измежду страните в Европейския съюз (ЕС) с най-дълга дълготрайност на живота и най-ниска смъртност.

От тогава насам са давани много пояснения за този абсурд. Едно от тях е, че по-ниската заболеваемост се дължи навръх потреблението на алено вино и благотворните свойства на полифенолите и антиоксидантите в него. По въпроса има десетки изследвания, като всяко последващо опонира на предното и няма изрично доказателство, че тъкмо виното е еликсирът на живота.

Освен това всички възможни изгоди касаят умерена консумация от не повече от чаша дневно, а французите рядко се лимитират с толкоз.

Някои настояват, че става дума за неточност - когато парадоксът е оповестен през 90-те години на предишния век, той съставлява моментна фотография. Медици допускат, че нарасналата консумация на мазнини ще се отрази след 10-20 години и заболеваемостта ще скочи.

Но не щеш ли и сега Франция е измежду страните в Европейски Съюз с най-ниска смъртност от сърдечно-съдови заболявания - под 30 на 100 от случаите се дължат на тях, при към 65 на 100 в водача България.

Други пък напомнят, че Франция въпреки всичко не е пощадена от епидемията на 21 век. Близо 50 на 100 от французите са със затлъстяване или наднормено тегло, сочат данните от 2021 година 17 на 100 от хората са със затлъстяване, въпреки че растежът по отношение на 2012 година е единствено 2%. Сега обаче в страната има двойно повече болестно затлъстели спрямо 1997 година

И въпреки при хората с наднормено тегло процентът да пада - в този момент те са 30 на 100, при 32% през 2012 година, действително близо половината население на страната е с тегло над нормата. Но, най-малко към този момент, това не дава отражение в другите индикатори - за заболявания и смъртност.

Доста разумно звучи друго пояснение, което включва цялата просвета на хранене и диета на французите.

Те ядат доста мазнини - даже повече от американците - 171 гр. против 157 гр. дневно, 4 пъти повече масло, 60% повече сирене и три пъти повече свинско. Но порциите във Франция са дребни и хората там ядат по-малки количества.

Французите се хранят постепенно, а това е потвърдено по-здравословно. Хората, които ядат бързо по предписание гълтам по-големи количества, тъй като лишава до 15 минути сигналите за задоволеност да стигнат до мозъка.

За това способства и почитта към храненето - французите държат на качествените артикули и им се любуват. Те се хранят на масата, а не пред тв приемника или с книга в ръка, тъй че цялото им внимание е към ястието. Така рискът от преяждане понижава.

За французите е значимо продуктите да са качествени, а храненето - приятност.

Освен това типът на мазнините е от огромно значение. Мазнините в маслото и сиренето са естествени и тялото ги обработва по-лесно. Далеч по-трудни за метаболизиране от организма са хидрогенираните мазнини - да вземем за пример палмово масло и маргарин, които - за разлика от съвсем целия останал западен свят - не са на респект във Франция. В хидрогенираните масла има и повече транс мазнини, които са свързани в по-голяма степен с опасности за здравето.

Други особености на френската диета са високият банкет на риба и морски блага, както и на плодове и зеленчуци.

Освен това, макар че не отхвърлят и десерт, французите в действителност не употребяват толкоз доста захар. Например така наречен здравословни храни с ниско или никакво наличие на мазнини компенсират усета с прибавяне на захар. Във Франция нискомаслените артикули не са известни и няма прикрит банкет на захар.

Благодарение на по-бавното и засищащо главно хранене, там няма процедура за похапване сред храненията и за ястие на снаксове.

И надалеч не на последно място - във Франция не са всеобщи другите " виновници " за затлъстяване и последващите сърдечно-съдови заболявания - подсладените безалкохолни, надълбоко пържените храни, чипсовете и изключително готовите и модифицирани храни. Вместо тях французите държат на пресните, сезонни, уравновесени и естествени храни, сготвени от нулата.

Към всичко това би трябвало да се прибави и придвижването и високата физическа интензивност - в градовете за предпочитане е ходенето пешком или на колело, а хората всеобщо се занимават и със спорт в свободното си време.

Затова по-скоро абсурд няма. По-скоро има френски метод на живот, от който бихме могли да научим доста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР