Франция ще забрани носенето на абая в училищата, подхранвайки обвинения в ислямофобия

...
Франция ще забрани на учениците да носят абая преди предстоящата
Коментари Харесай

Франция ще забрани на учениците да носят абая преди предстоящата учебна година, съобщи правителството, последното от поредица спорни ограничения в страната за облекло, свързано с мюсюлманите.

Френският министър на образованието Габриел Атал каза, че дългите дрехи, подобни на халати, които често носят мюсюлманските жени, няма да бъдат разрешени в училищата на нацията от новия срок, който започва през септември.

„Училищата на републиката са изградени върху много силни ценности и принципи, особено laïcité“, каза той пред телевизионната мрежа TF1 в неделя, използвайки френски термин, отнасящ се до разделянето на държавни институции и религии, но за който някои твърдят, че е бил отвлечен, за да оправдае анти -Позиции на исляма.

„За мен laïcité, когато се постави в рамките на училище, е много ясно: влизате в класна стая и не трябва да можете да идентифицирате религиозната идентичност на учениците само като ги гледате“, каза Атал.

Но този ход беше критикуван от редица опозиционни депутати. Даниел Обоно, виден опозиционен политик, атакува този ход като „нова ислямофобска кампания“ в X, известен преди като Twitter.

 Жена посещава щанд за продажба на дрехи по време на 35-ата годишна среща на френската мюсюлманска общност на 2 април 2018 г. в Льо Бурже, северно от Париж. Жена посещава щанд за продажба на дрехи по време на 35-ата годишна среща на френската мюсюлманска общност на 2 април 2018 г. в Льо Бурже, северно от Париж. Елиът Блонде/Абака/Сипа/AP

Жан-Люк Меланшон, крайноляв запалянко, който се класира трети на президентските избори във Франция през 2022 г., описа своята „тъга да види завръщането в училище, политически поляризирано от нова абсурдна, изцяло изкуствена религиозна война за женското облекло“.

„Кога ще има граждански мир и истински секуларизъм, който обединява, вместо да дразни?“ — попита Меланшон.

През последните години Франция преследва поредица от спорни забрани и ограничения върху артикули с обичайно ислямско облекло, които често предизвикват гнева на мюсюлмански страни и международни агенции.

Миналата година законодателите подкрепиха забраната за носене на хиджаб и други „забележими религиозни символи“ в спортни състезания. Поправката беше предложена от дясната партия Les Républicains, която твърди, че хиджабът може да изложи на риск безопасността на спортистите, които го носят, докато спортуват.

По-ранната забрана на Франция за никаб - покриващи цялото лице воали, носени от някои мюсюлмански жени - нарушава човешките права на тези, които го носят, каза Комитетът по правата на човека на ООН през 2018 г.

Мюсюлмански жени са снимани в търговски център в Нантер, Франция, през юли. Мюсюлмански жени са заснети в търговски център в Нантер, Франция, през юли. Romuald Meigneux/SIPA/Shutterstock

„Този ​​тип политика е в опозиция на либералното ядро ​​на Закона за разделянето на църквата и държавата от 1905 г. – закон, който изопачаваме и използваме като оръжие от 90-те години на миналия век“, Рим-Сара Алуан, френски правник и коментатор, писа за последната забрана на абая на X.

„Подобни политики подхранват разломите на нацията“, добави тя.

Атал беше попитан по TF1 дали насоките за хиджабите ще бъдат прилагани в училищата, но се въздържа от коментар за тези облекла и вместо това продължи да обсъжда абая.

„По време на срещите ми с (училищните директори) това лято усетих нуждата им от ясно правило на национално ниво по въпроса за абаите, така че правилото вече е тук“, каза министърът на образованието.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР