Франция ще върне обратно в Австралия своя посланик, отзован заради

...
Франция ще върне обратно в Австралия своя посланик, отзован заради
Коментари Харесай

Франция връща посланика си в Австралия

Франция ще върне назад в Австралия своя дипломат, отзован поради проваления контракт за подводниците, с цел да помогне за предефинирането на двустранните връзки. Това съобщи френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, представен от Ройтерс.

Тези връзки се утежниха поради подписан неотдавна пакт за сигурност сред Съединени американски щати, Англия и Австралия. В резултат на пакта австралийското държавно управление се отхвърли от договор за покупка на френски подводници на стойност 40 милиарда $. Вместо това австралийците взеха решение да купят нужните им подводници от Съединени американски щати. Париж съобщи, че договорката е била осъществена без негово познание и в символ на митинг отзова краткотрайно посланиците си от Вашингтон и Канбера.

" Сега помолих нашия дипломат да се върне в Канбера с две задачи: да помогне за предефинирането на изискванията за нашите връзки с Австралия в бъдеще и да отбрани нашите ползи в съответното използване на австралийското решение за завършек на програмата за бъдещите подводници ", сподели Льо Дриан пред френски парламентаристи.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи нощес, че е имал " доста позитивни и ползотворни диалози " с френските ръководители по време на визитата си в Париж, съобщи Ройтерс.

Посещението на Блинкън имаше за цел да усъвършенства връзките сред Вашингтон и Париж след борба поради новия пакт за сигурност сред Съединени американски щати, Англия и Австралия.

Според външния министър на Франция Жан-Ив льо Дриан макар изчерпателните и откровени диалози с Блинкън разногласието сред Париж и Вашингтон остава сериозен и неуреден. В изказване пред френски парламентаристи министърът сподели: " Кризата е сериозна, тя не се взема решение единствено с възобновяване на разговора и ще продължи. За излизането от нея ще са нужни не думи, а дейности ". По думите му двете страни работят за постигането на резултати до края на октомври.

Льо Дриан заяви, че договарянията с американския делегат са били с три акцента: стратегическата нужда от френско и европейско наличие в Индо-Тихоокеанския регион, нуждата от по-силна и по-боеспособна европейска защита и по какъв начин Съединени американски щати могат да усилят поддръжката си за антитерористичните интервенции на европейските страни в африканския регион Сахел.

Жан-Ив Льо Дриан напомни, че президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще беседват още веднъж към средата на този месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР