Франция ще прекрати военното си присъствие в Нигер до края на 2023 г., казва Макрон

...
Франция ще прекрати военното си присъствие в Нигер до края
Коментари Харесай

Франция ще прекрати военното си присъствие в Нигер до края на 2023 г., каза френският президент Еманюел Макрон в неделя.

„Ние слагаме край на нашето военно сътрудничество с де факто властите на Нигер, защото те не искат повече да се борят с тероризма“, каза Макрон по отношение на военните лидери, които поеха управлението на северозападната африканска държава през юли.

Изтеглянето ще бъде организирано през следващите седмици, добави той.

 emmanuel macron file 091123 Лудовик Марин/АФП/Гети изображения

„Те ще се върнат по организиран начин през идните седмици и месеци и за това ние ще се координираме с пучистите, защото искаме това да се случи спокойно“, каза Макрон.

В отговор на въпрос за графика на изтеглянето Макрон каза, че няма да има френски войници в Нигер до края на 2023 г.

Решението за прекратяване на „сътрудничеството“ е „защото не сме там, за да се занимаваме с вътрешна политика и да бъдем заложници на пучисти“, каза той.

Френският президент каза още, че е решил да върне във Франция посланика на страната в Нигер Силвен Ите. Това идва седмица след като Макрон каза, че посланикът е „буквално държан за заложник във френското посолство“.

"Франция реши да върне своя посланик", каза Макрон. „В следващите часове нашият посланик заедно с няколко дипломати ще се върнат във Франция.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР