Франция ще напусне Договора за Енергийната харта, обяви президентът Еманюел

...
Франция ще напусне Договора за Енергийната харта, обяви президентът Еманюел
Коментари Харесай

Франция напуска Договора за Енергийната харта

Франция ще напусне Договора за Енергийната харта, разгласи президентът Еманюел Макрон. С това решение, страната стана най-голямата стопанска система, която е оповестила, че се отхвърля от това противоречиво съглашение, съобщи „ Политико “.

Пактът разрешава на интернационалните компании и вложители да съдят държавни управления за намеси, които засягат облагите от енергийни планове. Той от ден на ден се преглежда като опасност за националните проекти за климата.

" Франция реши да се отдръпна от Договора за Енергийната харта ", съобщи Макрон.

Той добави, че този ход е " координиран " с упоритостите на страната в региона на климата и с Парижкото съглашение за климата.

Решението последва известията на Испания, Нидерландия и Полша, че ще се отдръпват от пакта. Германия и Белгия алармираха, че обмислят своите благоприятни условия.

По-рано тази седмица Върховният съвет по въпросите на климата на Франция съобщи, че участието в контракта съставлява опасност за задачите на Европейски Съюз в региона на климата.

" Трябва да ускорим вложенията във възобновими енергийни източници и нуклеарна енергетика ", съобщи Макрон.

" Обезпокоен съм от завръщането на изкопаемите горива и въглеводородите. Войната не би трябвало да ни разреши да забравим уговорката си за понижаване на въглеродните излъчвания ".

Оттеглянето на Франция е сериозен удар по съглашението и по Европейската комисия, която прикани страните да поддържат промените в контракта. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР