Франция ще напусне договора за Енергийната харта, обяви президентът Еманюел

...
Франция ще напусне договора за Енергийната харта, обяви президентът Еманюел
Коментари Харесай

И Франция напуска договора за Енергийната харта

Франция ще напусне контракта за Енергийната харта, разгласи президентът Еманюел Макрон. С това решение страната става най-голямата стопанска система, оповестила, че се отхвърля от противоречивото съглашение, съобщи " Политико ".

Пактът разрешава на интернационалните компании и вложители да съдят държавни управления за намеси, които засягат облагите от енергийни планове. Той от ден на ден се преглежда като опасност за националните проекти за климата.

" Франция реши да се отдръпна от контракта за Енергийната харта. На първо място взехме това решение, тъй като е в сходство с позициите, които сме заели, и по-специално с Парижкото съглашение и това, което то допуска ", съобщи Макрон.

Договорът за Енергийната харта беше подписан през 1994 година и има повече от 50 подписали страни, в това число тези от Европейския съюз, и има за цел да насърчи " интернационалното съдействие в енергийния бранш ". Но съглашението беше подложено на критика, че пази фирмите за изкопаеми горива от държавни регулации, които биха могли да повлияят на евентуалните им доходи.

Например, немската енергийна компания RWE заведе дело против нидерландското държавно управление през 2021 година за обезщетение от €1,4 милиарда евро поради решението за последователно прекъсване на въглищата.

Самата Нидерландия по-рано тази седмица разгласи, че ще се отдръпна от контракта. Испания, Полша и Германия също възнамеряват да изоставен. Италия се отдръпна още през 2016 година

През юни 2022 година беше реализирано съглашение за изменение на контракта, като Европейската комисия сподели, че модифицираният контракт ще " улесни устойчивите вложения в енергийния бранш ".

Решението на Макрон да отдръпна Франция от контракта пристигна, откакто Висшият съвет по климата на Франция съобщи, че координираното излизане би било " минимум рисковият вид за съблюдаване на националните, европейските и интернационалните задължения във връзка с климата ".

" Трябва да ускорим вложенията във възобновими енергийни източници и нуклеарна енергетика - разяснява френският президент. - Обезпокоен съм от завръщането на изкопаемите горива и въглеводородите. Войната на територията на Европа не би трябвало да ни разреши да забравим уговорката си за понижаване на въглеродните излъчвания. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР