Франция организира днес хуманитарна конференция за Йемен със значително понижени

...
Франция организира днес хуманитарна конференция за Йемен със значително понижени
Коментари Харесай

Франция свика хуманитарна конференция за Йемен, без да очаква много от нея

Франция провежда през днешния ден филантропична конференция за Йемен със доста намалени упоритости след подхванатата военна атака в град Ходейда, до момента в който неправителствени организации подлагат на критика " двусмислената позиция " на Париж в този спор.

Парижката конференция, която президентът Еманюел Макрон желае да трансформира в следващ образец за дейната си дипломация, ще се състои в последна сметка на експертно ниво и затова на нея няма да бъдат взимани решения.

Форумът е плод на френско-саудитска самодейност (основните параметри бяха решени при визитата на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Париж през април) и в началото се предвиждаше в него да участва сериозен политически детайл, той да бъде на министерско равнище и президентът Макрон да вземе думата.

Йемен, където от март 2015 година управлявана от Рияд арабска коалиция води война на страната на държавните сили против проиранските бунтовници хуси, претърпява " най-тежката филантропична рецесия в света ", като милиони хора са докарани до апетит, сочат данни на Организация на обединените нации.

Настъплението, подхванато на 13 юни от държавните сили против Ходейда - следен от хусите пристанищен град с 600 000 поданици, основна входна точка за филантропичната помощ в Йемен - наруши планувания от Париж дневен ред. " Предвид несигурността към продължаващата атака ни се стори неуместно и безразсъдно да привикваме тази конференция на министерско ниво ", призна френски дипломатически източник.

Решения по-късно

Макар да не беше просто анулирана, конференцията изпадна от графика на президента и на външния министър Жан-Ив Льо Дриан и няма да е открита за медиите. Поради " филантропичната опасност " Париж въпреки всичко изиска тя да се организира на експертно ниво, акцентира същият източник.

Конференцията ще събере на едно място представители на страните от района (Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Бахрейн, Египет и др.), страни донори (Германия, Швеция, Холандия, Швейцария и т.н.), интернационалните институции (МВФ, Световната банка и др.) и организации на Организация на обединените нации като Върховния комисариат за бежанците, УНИЦЕФ, Програмата на Организация на обединените нации за развиване, Световната здравна организация и така нататък

Ако са назрели решения, след това може да има и министерска конференция, добави източникът от Париж. Франция би желала да издейства от саудитците и ОАЕ облекчение на драконовските инспекции на входа към пристанището в Ходейда, както и увеличение на въздушния трафик от столицата Сана, с цел да раздра хватката, която сковава филантропичната помощ.

Неправителствените организации от своя страна показаха подозрения до каква степен може да се разчита на конгрес, на който хусите няма да участват и чийто съорганизатор е една от воюващите страни - Саудитска Арабия, която те подозират в " всеобщи " нарушавания на филантропичното право в Йемен. " Рияд не желае тази конференция да има политически темперамент, тъй че не сме възнамерявали хусите да са участваща страна, изясняват в Париж.

" Въвлечената " Франция

" Беше планувано обаче те да вземат участие (в полемиките - бел. ред.). Още не са благоволили да отговорят ", споделиха от Париж.

Френският дипломат в Йемен не съумя да се срещне с тях предходната седмица, публично заради графика си. Хусите могат също да задържат френски мореплавател, блокиран в Ходейда с платноходката си от началото на юни.

В навечерието на конференцията 15 филантропични организации (CARE, " Спасете децата ", Норвежки съвет за бежанците, " Хюман райтс уоч " и др.) настояха Франция да окаже напън върху съдружниците си Саудитска Арабия и ОАЕ да сведат до най-малко последствията от интервенцията в Ходейда за цивилните. " Това нахлуване би трябвало незабавно да завърши. Това е единственият аршин, по който НПО-та ще преценяват резултатите от самодейността на президента Еманюел Макрон ", акцентира на конференция в Париж Фани Птибон от френския клон на CARE.

Неправителствените организации укоряват също Франция, че доставя оръжия на Рияд и Абу Даби. " Повече от евентуално " е, че това оръжие се употребява в Йемен, означи Елен Льоже от филантропичната организация ACAT (акроним от Action des chretiens pour l`abolition de la torture - " Християнско деяние за унищожаване на мъченията " ).

Според Жан-Франсоа Корти от " Лекари на света " би трябвало " непременно да се работи за решение на спора ", оттатък филантропичния аспект, и Франция несъмнено има своето място измежду водачите в тази динамичност за решение на спора, защото е въвлечена в това, което се случва в Йемен. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3307)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР