Франция и Великобритания ще настояват ООН да предприеме стъпки за

...
Франция и Великобритания ще настояват ООН да предприеме стъпки за
Коментари Харесай

Франция и Великобритания искат от ООН „зона за безопасност“ в Кабул

Франция и Англия ще упорстват Организация на обединените нации да предприеме стъпки за построяването на „ зона за сигурност “ в Кабул, с цел да бъдат предпазени филантропичните интервенции, съобщи френският президент Еманюел Макрон, представен от Франс прес. Той добави, че такава зона за сигурност ще разреши на интернационалната общественост да подържа напън върху талибаните.

Представителите на петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Франция, Англия, Съединените щати, Русия и Китай - ще се срещнат в понеделник, с цел да обсъдят обстановката в Афганистан.

Коментарът на Макрон идва в миг, когато интернационалните старания за изтегляне на задграничните жители и застрашените афганистанци завършват.

Германия приключи евакуационните полети от Афганистан в четвъртък, откакто транспорти близо 5300 души, поискали да изоставен Кабул. В Афганистан все още са останали 300 немски жители.

Последният аероплан с английски бойци, дипломати и публични лица също е напуснал Кабул.

Ситуацията в Афганистан и последствията от нея за сигурността и миграцията в страните - членки на Европейския съюз, ще са тематика на плануваното във вторник съвещание на европейските министри на вътрешните работи.

Демонстрации в символ на взаимност с афганистанците имаше на разнообразни места в Европа.

Стотици се събраха в Берлин на марш до Бранденбургската врата и приканиха немското държавно управление да приюти афганистанци, чийто живот е заплашен от талибаните.

На проява в Атина стотици афганистанци приканиха интернационалната общественост за мир и правдивост.

Гърция беше страната на първа линия по време на миграционната рецесия през 2015 година, когато повече от един милион души, най-вече сирийци, афганистанци и иракчани дойдоха в търсене на леговище. Много от тях към момента живеят в гръцките миграционни лагери, в очакване да бъдат прегледани молбите им за леговище.

Поради опасения от нова миграционна вълна от Афганистан Гърция построи 40 километрова ограда по границата с Турция и я оборудва с нова система за наблюдаване, с цел да спре вероятни нови мигранти на път за Европа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР